Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

APTAUJA: Kā Līgo svētki izskatās ārzemnieku acīm?

© F64

Līgo svētki ir vieni no plašāk svinētajiem svētkiem Latvijā – gandrīz ikviens Latvijas iedzīvotājs tos gaida un gatavojas svētkiem ar īpašu rūpību. Visbiežāk Līgo svētki mums saistās ar Jāņu sieru, alu, Līgo dziesmām, ugunskuru un līksmību visas nakts garumā, sagaidot saullēktu, kā arī vainagu pīšanu un dažādiem svētku ticējumiem.

Latvijā šie ir īpaši svētki, kuriem tiek piedēvētas arī dažādas burvestības, kas iesakņojušās folklorā jau no izseniem laikiem. Saulgriežu svētku svinēšanas tradīcijas ir saglabājušās arī citās valstīs, piemēram, Portugālē šajā naktī svin Festa junina, Krievijā - ночь Ивана Купалы, Zviedrijā - Midsommar u.c. Bet kā latviešu tik ļoti iemīļotos Līgo svētkus redz Latvijā dzīvojošie ārzemnieki? Lai noskaidrotu, ko par Līgo svētkiem un ar tiem saistītajām tradīcijām domā ārzemnieki, Biznesa augstskolā Turība šis jautājums tika uzdots vairākiem ārvalstu studentiem.

Students no Uzbekistānas Bekzod Maksudkhonov stāsta: „Zinu, ka Latvijā šie ir seni svētki, ko latvieši mantojuši no saviem senčiem, taču ar to patieso nozīmi vēl neesmu iepazinies. Ir jauki, ka šī diena ir brīvdiena visiem iedzīvotājiem. Īpaši interesanti un saistoši man šķiet tas, ka šajos svētkos visi cenšas izbraukt no pilsētas, doties uz laukiem pie dabas, protams, patīk arī alus dzeršanas tradīcijas. Šie ir jautri svētki, patiesībā, vasaras laikā ikvieni svētki ir lieliski!”

Arī ārvalstu students Sher Ishankulov atzīst, ka nav iedziļinājies senākā vēsturē, lai noskaidrotu, kāpēc latvieši izsenis svinējuši Līgo svētkus, taču piebilst: „Zinu, ka šajos svētkos ir daudz tradīcijas, taču man vissaistošākā šķiet leģenda par to, ka Līgo naktī zied papardes, un, ka šis zieds ir jāmeklē.”

Studente no Kazahstānas Shokhsanam Rassulmetova, kura ir svinējusi Jāņus Latvijā, uzsver: „Šajos svētkos man patika patiešām viss - pirmkārt jau latviešu tradīcijas, ugunskuri, atrašanās pie dabas, visa šī svētku atmosfēra kopumā, arī cilvēki, kuri svētkos ir īpaši jauki. Bija lieliski sēdēt apkārt ugunskuram, dziedāt latviešu dziesmas, tāpēc arī šogad plānoju svinēt Līgo svētkus kopā ar latviešiem, tikai šoreiz jau ASV.”