Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Koalīcija meklēs līdzekļus pedagogu atalgojuma reformai

© f64

Valdošā koalīcija nākamās nedēļas sākumā vēl diskutēs par iespējām rast nepieciešamos līdzekļus pedagogu atalgojuma reformas īstenošanai.

"Vienotība" uzsver nepieciešamību atrast trūkstošos sešus miljonus eiro, savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) norāda, ka paļausies uz Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) lēmumu.

Izšķiršanos, kā rīkoties attiecībā uz risinājuma rašanu reformas ieviešanai, ZZS ir deleģējusi Kučinskim, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Viņš norādīja, ka par to, vai ir iespējams atrast reformai nepieciešamos sešus miljonus eiro, jāprasa Finanšu ministrijas pārstāvjiem.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa aģentūrai LETA sacīja, ka pirmdien, 20.jūnijā, koalīcijas partiju sanāksmē varētu tikt pārrunāts jautājums par pedagogu atalgojuma modeli. Tad arī tiks diskutēts par iespēju rast nepieciešamos sešus miljonus eiro. Āboltiņa arī pauda pārliecību, ka šie līdzekļi jāspēj rast, lai nekavētos ar reformas īstenošanu.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka VL-TB/LNNK budžeta kontekstā būs arī virkne priekšlikumu par ieņēmumiem. Viņš arī piebilda, ka viens no tādiem priekšlikumiem Imigrācijas likumā iepriekš tika noraidīts.

Ja nav iespējams citādi, var diskutēt par pakāpenisku reformas ieviešanu ar ļoti precīzu grafiku, piebilda politiķis. Viņš uzsvēra, ka galvenais princips - vienlīdzīga attieksme pret visiem pedagogiem neatkarīgi no pārraugošās ministrijas. Proti, kultūras iestāžu pedagogu atalgojuma vienlīdzīgs pieaugums VL-TB/LNNK ir obligāta un nediskutējama prasība.

Kā ziņots, lai arī izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V) un kultūras ministrei Dacei Melbārdei (VL-TB/LNNK) esot izdevies pārliecināt premjerministru par pedagogu atalgojuma reformas plāna kvalitāti, patlaban nozare atduras pret nepieciešamību meklēt reformai nepieciešamo trūkstošo finansējumu.

Reformas veikšanai vēl ir nepieciešami seši miljoni eiro, un koalīcijai būs jāizšķiras, vai šī nauda tiks atrasta ministrijās, kurām tādā gadījumā būs jāatsakās no citām prioritātēm, norādīja Kučinskis. Ja līdzekļi netiek atrasti, tad reforma sākotnēji netiks realizēta pilnā apjomā, pauda premjerministrs. Tas nozīmētu, ka reformas ieviešana notiktu ilgākā laika posmā, Kučinskim piebilstot, ka tādā gadījumā "problēmas atrisinājumus paredzēts atrast divu gadu laikā".