Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ap 100 cilvēku pie Saeimas protestē pret olšūnu ziedošanas ierobežojumiem

© Ilze Zvēra/ F64 Photo Agency

Ap 100 cilvēku šorīt pie pie Saeimas protestē pret ierobežojumiem ziedot olšūnas.

Protestētāji ik pa laikam skandē dažādus saukļus, piemēram "Sievietes var pašas lemt!", "Strādā, nevis haltūrē!" un "Reģistru, nevis aizliegumu!".

Vairākiem akcijas dalībniekiem rokās ir baloni un plakāti, uz kuriem rakstīts "Sievietēm ir arī galva", "Līdz vēlēšanām 30 mēnešreizes", "Sieviete nav tikai dzemde", "Rokas nost no sievietes olšūnām" un citi.

Protestā piedalās galvenokārt jaunāka gadagājuma cilvēki, gan sievietes, gan vīrieši. Aktīvisti uzrunā arī deputātus, kuri dodas uz Saeimas sēdi. Daži no parlamentāriešiem arī aprunājas ar protestētājiem.

Kā novēroja LETA, pie Saeimas ēkas notiekošo protesta akciju uzrauga likumsargi.

Jau ziņots, ka Saeima šodien plāno galīgajā lasījumā lemt par likumprojektu, kas paredz liegt olšūnu ziedošanu veikt nedzemdējušām sievietēm.

Daļa deputātu gan varētu rosināt pagarināt likumprojekta priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Ja šāds ierosinājums gūs vairākuma atbalstu, parlaments nelems par sagatavoto likumprojektu.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija iepriekš izskatīšanai trešajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, nemainot normu, ka par olšūnas donoru var būt tikai dzemdējusi sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem.

Iepriekš likums paredzēja, ka olšūnu donore var būt sieviete vecumā no 18 līdz 35 gadiem, un nebija ietverts nosacījums, ka tā var būt tikai dzemdējusi sieviete.

Grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā arī paredz grūtniecei, kura vēlas mākslīgi pārtraukt grūtniecību, iespēju saņemt valsts nodrošinātu konsultāciju. Konsultācija būs brīvprātīga un būs iespējama pie ģimenes ārsta vai cita speciālista (ārsta psihoterapeita, ginekologa vai citas ārstniecības personas), kurš ir apmācīts sniegt šādu konsultāciju. Iespēju saņemt šādu konsultāciju valsts nodrošinās no 2018.gada.

Likumprojekts paredz atcelt aizliegumu Latvijā importēt un eksportēt donoru dzimumšūnas, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā. Donora dzimumšūnas importēt un eksportēt varēs medicīniskās apaugļošanas mērķim. Līdztekus likums paredzēs deleģējumu Ministru kabinetam noteikt dzimumšūnu ieguves, apstrādes, uzglabāšanas, izplatīšanas (arī eksportēšanas un importēšanas) un izsekojamības kārtību, kā arī kvalitātes un drošības prasības.

Pamatojot nepieciešamību atcelt dzimumšūnu importa un eksporta aizliegumu, likumprojekta autori norāda, ka starp Latvijas iedzīvotājiem nav pietiekami daudz brīvprātīgu dzimumšūnu donoru, kuri atbilstu izvirzītajiem kritērijiem. Jāņem vērā, ka no viena donora dzimumšūnām valstī var būt ne vairāk par trim dzimušiem bērniem, lai pēc iespējas mazinātu neapzināta incesta risku - iespēju radīt pēcnācējus personām, kuras dzimušas no viena dzimumšūnu donora.

Saeima Seksuālās un reproduktīvās veselības likuma grozījumus sāka skatīt jau 2016.gada 11.februāra sēdē, kad pēc deputātu pieprasījuma tie tika nodoti atpakaļ komisijai. Pēc precizējumu izdarīšanas komisija virzīja likumprojektu tālākai izskatīšanai Saeimas 9.jūnija sēdē.