Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Iedzīvotāju interese par vakcināciju pret ērču encefalītu joprojām liela

© F64

Latvijas Infektoloģijas centrā pagājušonedēļ pārbaudei nodotas 68 ērces, no tām trīs bijušas inficētas ar ērču encefalītu. Kā informēja vakcinācijas kabinetā, visbiežāk ērces pārbaudei tiek vestas no Rīgas apkārtnes, taču ir cilvēki, kas ar ērcēm ierodas arī no Daugavpils, Saldus, Rēzeknes un citām attālām Latvijas vietām.

Ērces cilvēkiem piesūcas ļoti dažādās ķermeņa vietās, taču raksturīgi, ka maziem bērniem šie insekti bieži kož galvā, bet vīriešiem - intīmās ķermeņa zonās, stāstīja centra darbiniece.

Aptaujātie vakcinācijas kabineti apstiprināja, ka šogad augsta iedzīvotāju interese par vakcināciju saglabājas arī vasarā. Īpaši daudz cilvēku vēlas vakcinēties brīvdienās.

Atvaļinājumu laikā jūlijā un augustā iedzīvotāji daudz biežāk dodas uz laukiem un apceļo Latviju, tāpēc nevakcinētām personām palielinās risks saslimt ar ērču encefalītu. Īpaši augsts šis risks ir tā sauktajos endēmiskajos rajonos - gan Kurzemē un tās piekrastē, gan Vidzemē un Latgalē.

Latvijā šogad ir noteiktas 26 ērču encefalīta endēmiskās teritorijas, kur saslimstības līmenis ar šo ērču pārnēsāto vīrusu ir visaugstākais. No tām 16 ir Kurzemē ar rīdzinieku iecienīto Alsungu kā ērču encefalīta visvairāk apdraudēto teritoriju - uz 100 000 iedzīvotājiem pēdējo piecu gadu laikā te saslimuši 113 cilvēki, vēsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Tam seko Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas, Engures, Dundagas, Vaiņodes, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Talsu, Mērsraga, Aizputes, Durbes, Grobiņas un Rojas novadi. Vidzemē par endēmiskām teritorijām atzīti astoņi novadi - Pārgaujas, Kocēnu, Mālpils, Lubānas, Amatas, Baldones, Priekuļu un Sējas, bet Latgalē - Vārkavas un Rugāju novadi.

Pilns vakcinācijas kurss ietver trīs potes. Lai līdz jūlija sākumam paspētu iegūt imunitāti un uz atvaļinājuma laiku droši varētu doties dabā, vislabāk izvēlēties paātrināto vakcinācijas shēmu, kas nodrošina aizsardzību mēneša laikā, vai ātro shēmu, kas imunitāti garantē jau 21 dienas laikā. Vakcināciju ar mūsdienu ērču encefalīta vakcīnām var veikt augu gadu, arī vasarā.

Jāatgādina, ka 26 endēmiskajās teritorijās bērniem no gada līdz 18 gadu vecumam vakcināciju apmaksā valsts. Sekojot PVO rekomendācijām, Latvijā valsts ir radusi iespēju pasargāt no ērču encefalīta aptuveni 32 tūkstošus bērnu, kuriem dzīves vieta ir deklarēta augsta riska teritorijās.

Jāņem vērā, ka vasarā bērni daudz biežāk dodas atpūtā pie dabas, uz sporta nometnēm u.c., kas palielina inficēšanās risku, tāpēc savlaicīgai ērču encefalīta profilaksei ir ļoti liela nozīme.

Bērnu vakcinācijai endēmiskajās teritorijās valsts ir iepirkusi Vācijā un Austrijā ražotās ērču encefalīta vakcīnas.