Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Apstiprināts darba plāns ēnu ekonomikas ierobežošanai

© F64

Piektdien, 10. jūnijā, Ministru prezidents Māris Kučinskis vadīja Ēnu ekonomikas apkarošanas padomes sēdi, kurā apstiprināja Valsts iestāžu darba plānu ēnu ekonomikas ierobežošanai 2016.-2020.gadam.

Plānā iekļauti pasākumi, kas vērsti uz ēnu ekonomikas apkarošanu Latvijā, kā arī noteikti termiņi, kādos pasākumi jāīsteno. Atsevišķiem pasākumiem vēl tiks precizēti izpildes termiņi, bet pēc tam plāns būs publiski pieejams.

Kučinskis norādīja, ka plāns palīdzēs sasniegt izvirzīto mērķi - līdz 2018.gadam nodokļos iekasēt vienu trešdaļu no iekšzemes kopprodukta.

Pasākumu plānā iekļautie pasākumi grupēti atbilstoši sešiem rīcības virzieniem: nodokļu nomaksas veicināšana - ēnu ekonomikas ierobežošana un godīgas konkurences veicināšana, administratīvā sloga mazināšana, kompleksi risinājumi ēnu ekonomikas mazināšanai (būvniecībā, tirdzniecībā, pakalpojumu jomā, transporta jomā), kontrolējošo iestāžu kapacitātes stiprināšana (informācijas apmaiņas sekmēšana, efektīva IT iespēju izmantošana), efektīva strīdu izskatīšana un sodu sistēma, nodokļu maksāšanas nepieciešamības skaidrošana ar komunikācijas un izglītošanas palīdzību, kā arī efektīva nodokļu politika.

Jau iepriekš Ministru prezidents uzsvēris, ka ir būtiski panākt, lai, nepalielinot nodokļu slogu, būtu iespējams iekasēt nodokļu veidā lielākas naudas summas, nekā līdz šim, kas savukārt ļautu piešķirt papildu finansējumu dažādām vajadzībām, piemēram, izglītības un veselības aprūpes jomā.