Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Protestā pie Krievijas vēstniecībai pieprasīs Krievijas armijas tehnikas atsaukšanu no Ukrainas

© Scanpix

Biedrība "Latvijas Ukraiņu kongress" aicina interesentus šodien no plkst.18 pulcēties iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā, lai pieprasītu Krievijas armijas personāla un tehnikas atsaukšanu no Ukrainas teritorijas, aģentūru LETA informēja Latvijas Ukraiņu kongresa vadītājs Mikola Pavļuks.

Paredzēts, ka protesta akcijas dalībnieki pieprasīs Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Speciālas novērošanas misijas pastiprinātu darbību un tās darba pagarināšanu līdz 24 stundām diennaktī. Tāpat tiks pieprasīta neierobežota EDSO misijas piekļuve pie tās Krievijas-Ukrainas robežas daļas, kas pagaidām neatrodas Ukrainas kontrolē.

Protesta akcijā tiks pieprasīta arī sankciju pagarināšana pret Krieviju.

"Krievijas agresija Ukrainā ir prasījusi jau vairāk nekā 9000 Ukrainas iedzīvotāju dzīvību, vairāk nekā 20 000 ievainojusi, 1 700 000 ir atstājusi bez mājām. Jautājums par to, vai Eiropa ir drošībā, ja Ukrainai uzbrūk Krievija, ir retorisks," norādījuši pasākuma organizatori.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Rīgas domē, akcija ir saskaņota. Tai pieteiktais aptuvenais piketētāju skaits ir 25 cilvēki.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.