Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ģimenes ārsti piketā: Esam atnākuši pacientu vārdā

© F64

Pacienti ir samierinājušies ar dramatisko situāciju veselības aprūpē – garajām rindām pie speciālistiem uz konsultācijām, augstajiem pacientu līdzmaksājumiem. «Pacienti, zinot, ka būs jāveic veselības pārbaudes, meklē naudu pie radiniekiem, aizņemas vai klusi pacieš. Tas ir nožēlojami, bet tā ir realitāte Latvijas veselības aprūpē,» Neatkarīgajai atzina ģimenes ārste Ineta Baumane no Talsiem. Ģimenes ārsti, kuri vakar piketēja pie valdības nama, uzsver: esam šeit pacientu dēļ.

«Rindas, ierobežojumi, birokrātija - tādu es redzu veselības aprūpi, turklāt vēl nepārtrauktā katastrofālā naudas trūkumā,» saka Ziedonis Mauliņš, ģimenes ārsts no Kokneses. Ģimenes ārsti pašlaik lielu daļu laika pavada kā detektīvi, kopā ar pacientiem meklējot vietu, kur veikt izmeklējumus par valsts budžeta finansējumu. «Visiem pacientiem lūdzu: ja netiekat pie speciālista vai uz pārbaudēm, nāciet pie manis, un meklēsim kopā. Šīs lietas ģimenes ārstiem jādara, jo veselības aprūpē nav naudas, ko novirzīt pacientu veselībai, jā, risinām finanšu jautājumus tā vietā, lai vairāk uzmanības pievērstu pacientu profilaksei,» uzsver ģimenes ārsts. Z. Mauliņš norāda, ka ar šo piketu arī aicina Veselības ministriju un ministru padomāt, kādas ir viņu funkcijas, jo pašlaik viņi nodarbojas ar to, kas jādara ārstam, nosakot, kuram pacientam vajadzīga palīdzība, kuram - ne. Bet to zina un var izlemt tikai ārsts.

«Šī kritiskā situācija ir izveidojusies pēdējos pusotros, divos gados, īpaši laukos trūkst ārstu un cilvēkiem resursu, lai aizbrauktu pie speciālistiem uz Rīgu vai citu pilsētu,» stāsta ģimenes ārste

I. Baumane. «Ģimenes ārsts ir pirmais, pie kura vēršas pacienti, un, ja man vajadzīga kāda speciālista konsultācija, es to nevaru dabūt, - ne neirologa, ne kardiologa, ne traumatologa. Par valsts finansējumu - tikai novembrī. Protams, ģimenes ārsts ārstē pacientu, bet, ja pacientam ir neiroloģiskas dabas sūdzības... Atnāk cilvēki ar asarām acīs un ar sāpēm gaida... Diemžēl liela daļa pacientu ar situāciju ir samierinājušies, neprotestē, ka jāmaksā, meklē naudu vai neiet vispār... Tā nav nekāda gudrība, lai saprastu, ka finansējums veselības aprūpei ir pārāk mazs. Kāpēc citas valstis atvēl uz pusi vairāk naudas, bet mēs izliekamies, ka mums pietiek?»

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas rīkotais pikets pie valdības bija mazskaitlīgs, tomēr ar skaidru vēstījumu: veselības mnistram ir jācīnās par savu nozari un viņam jābūt plānam, kā veselības jomu sakārtot. Ja ministram šāda plāna nav, viņam jāatdod vieta citam politiķim, ir pārliecināta asociācijas vadītāja Sarmīte Veide. Nākamais solis būs ministra demisijas pieprasījums un protesta akcija kopā ar pacientiem. Asociācijas valdes loceklis Pauls Princis uzsver: ja pacienti laikus netiek uz izmeklējumiem, tas rezultējas ar ielaistām slimībām, komplikācijām, un to var saukt par veselības sistēmas izgāšanos. Šo komplikāciju ārstēšana prasa daudz lielākus līdzekļus un «nabadzīgā veselības aprūpe paliek vēl nabagāka».