Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ministriju budžetos "atrasti" 64 miljoni eiro

© Scanpix

Pārskatot ministriju bāzes izdevumus, "atrasti" papildu 64 miljoni eiro, tādējādi paplašinot nākamā gada budžeta fiskālo telpu, šodien žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Iepriekš ministriju bāzes izdevumos atrastā summa tika lēsta 50 miljonu eiro apmērā.

Ministre stāstīja, ka ministriju vēlmes un vajadzības ir lielākas nekā nākamā gada budžeta iespējas, taču ministriju bāzes izdevumos atrastie 64 miljoni eiro ļaus īstenot nākamā gada budžetā paredzētās svarīgās lietas.

Ministriju ietaupījumu veido dažādi faktori, tostarp enerģijas cenu samazinājums, taču katrā ministrijā ir atšķirīgi pasākumi, kas ļāvis tām ietaupīt.

Tajā pašā laikā Reizniece-Ozola uzsvēra, ka ministriju aptuveni 400 miljonu eiro lielais papildu budžeta pieprasījums neliecina par trekno gadu atgriešanos, jo ministri neprasa finansējumu "savām vasaras mājām vai kādiem saviem izdevumiem".

"Ministri piedāvā lemt par papildu finansējumu pedagogu atalgojumam, medicīnas personālam, tiesu darbiniekiem, policistiem utt. Cita lieta ir budžeta iespējas. No visa šī vajadzību klāsta būs jāizvēlas, kas ir svarīgākais nākamajā gadā, bet kas jāatliek uz vēlāku laiku," norādīja finanšu ministre.

Reizniece-Ozola arī atzina, ka nākamā gada budžeta kontekstā paredzēta ne tikai izdevumu efektīva plānošana, bet arī ieņēmumu. "Ministrijām būs konkrēti uzdevumi, lai nodrošinātu nodevu ieņēmumus, piemēram, no vinjetēm, būvniecības utt.," informēja ministre.

Jau ziņots, ka valdība šodien skata ar nākamā gada un vidēja termiņa budžetu saistītus jautājumus.