Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Iniciatīva "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" iesniegta Saeimā

© ekrānšāviņš/manabalss.lv

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses iniciatīva "Lai vēzis būtu ārstējama slimība", par kuru portālā http://manabalss.lv parakstījušies vairāk nekā 10 500 Latvijas iedzīvotāju, pagājušajā piektdienā ar portālahttp://manbalss.lv atbalstu ir iesniegta Saeimā, un deputātiem būs jālemj par papildus 10 miljonu eiro piešķiršanu ik gadu onkoloģijas jomai. Tuvākajā laikā iesniegums tiks nosūtīts parakstu pārbaudei Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē un pēc tās sāksies iniciatīvas izskatīšana Latvijas valsts augstākajā likumdošanas institūcijā.

Onkoloģijas pacientu organizāciju alianse izsaka vislielāko pateicību visiem iniciatīvas atbalstītājiem: "Jūsu atbalsts stiprina mūsu pārliecību, par ko iestāsimies, aizstāvot iniciatīvu Saeimā! Valstij ir jāatrod iespēja nodrošināt onkoloģiskiem pacientiem diagnostiku, ārstēšanu un rehabilitāciju ar moderniem un efektīviem līdzekļiem!" Alianse uzsver, ka finansējuma piešķiršanai šīm tik nepieciešamajām onkoloģisko pacientu vajadzībām nav nepieciešamas strukturālas reformas.

Jau iepriekš vēstīts, ka Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse pērnā gada rudenī uzsāka jaunu iniciatīvu portālā "Mana Balss" - 10 000 iedzīvotāju parakstu vākšanu, lai Saeimā iesniegtu priekšlikumu palielināt finansējumu vēža diagnosticēšanai, ārstēšanai un rehabilitācijai par 10 miljoniem eiro gadā, kā to bija paredzējusi Veselības ministrija jaunajās politikas iniciatīvās. Alianse ir pārliecināta, ka šāda iniciatīva un papildu budžeta piešķiršana palīdzēs samazināt mirstību un nodrošinās pacientu tiesības uz pilnvērtīgu ārstēšanos un uz kvalitatīvi nodzīvotu dzīvi.

Pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā mūsu valstī nav uzlabojusies, tostarp arī tāpēc, ka nepietiekams ir valsts atvēlētais finansējums vēža diagnosticēšanai un ārstēšanai. Pateicoties mūsdienīgām diagnostikas metodēm un efektīvām ārstniecības iespējām, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagu, neārstējamu slimību, bet gan kā hronisku slimību ar labākiem ārstēšanas rezultātiem, slimnieku dzīvildzes pagarināšanu un mazāk izteiktām blakusparādībām. Diemžēl Latvijā ārsti atsevišķās vēža formās un diagnozēs ir spiesti izmantot metodes pretēji praksei Eiropā, tostarp Lietuvā un Igaunijā, kur aizvien vairāk izmanto efektīvākas un pacientu veselību saudzējošākas metodes.

Kā dažus piemērus papildu finansējumam alianse min izmeklējumu uzlabošanu pacientiem, kuriem diagnoze vēl tiek noteikta, vai arī jau uzsākta ārstēšana, jo šobrīd, piemēram, uz kompjūtertomogrāfu, ir jāgaida vairākus mēnešus garās rindās. Onkoloģiskajiem pacientiem arī nākas gaidīt rindās uz ķirurģiskām operācijām slimību ārstēšanā. Valsts neapmaksā specifiskas analīzes, piemēram, gēnu mutāciju testus, ar kurām var noteikt piemērotību ārstēšanai ar modernu mērķterapiju. Nepieciešami būtiski uzlabojumi paliatīvajā aprūpē un onkoloģisko pacientu rehabilitācijā. Virknē onkoloģisko diagnožu, piemēram, zarnu vēzim, olnīcu vēzim, prostatas vēzim, metastātiskam krūts vēzim valsts neapmaksā ārstēšanu ar labāko iespējamo terapiju, bioloģiskiem medikamentiem.

Līdz šim Finanšu ministrija ir aizbildinājusies ar fiskālo disciplīnu un nepieciešamību taupīt finanšu līdzekļus. Jāmin, ka šobrīd vēzis pēc finansējuma piešķīruma ir ceturtajā, piektajā vietā, kaut gan pēc mirstības un saslimstības otrajā vietā. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2015. gadā uzskaitē esošo onkoloģisko slimnieku skaits ir 77,8 tūkstoši. Salīdzinājumā ar 2002. gadu, 2014. gadā uzskaitē esošo onkoloģisko pacientu skaits pieaudzis par 49,6%!

Onkoloģisko pacientu organizāciju aliansē ir apvienojušās vairākas biedrības: krūts vēža pacienšu biedrība "VITA", kolorektālā vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija" un ginekoloģisko vēžu pacienšu biedrība "Gino".