Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Piketā pulcējušies 100 ģimenes ārsti un kultūras skolu pedagogi

© twitter.com/ Inga Paparde

Šodien pie Ministru kabineta divās atsevišķās protesta akcijās par labākām sociālajām garantijām pulcējušies aptuveni 100 ģimenes ārsti, kā arī mākslas un mūzikas skolu pedagogi, novēroja aģentūra LETA.

Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF), Latvijas Mākslas skolu skolotāju asociācijas (LMSSA) un Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijas (LMIIA) rīkotajā piketā dalībnieki tur rokās plakātu "Vai Latvijai vajag jaunus mūziķus", savukārt vēl uz kāda rakstīts "Naudu mūzikai, naudu mākslai". Piketā piedalās arī neliels jauniešu orķestris, kurš atskaņo dažādus skaņdarbus.

Savukārt Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) rīkotās protesta akcijas dalībnieki tur rokās plakātus, kuros prasīts novērst nevienlīdzību darba samaksā un veselības aprūpē.

Galvenās LĢĀA prasības ir veselības aprūpes pieejamības uzlabošana pacientiem un samaksas jautājums ģimenes ārstiem.

Jau ziņots, ka pikets tiek rīkots, lai atbalstītu Kultūras ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasību kultūrizglītības skolu finansēšanai, kā arī piketā tiks pieprasīta vienlīdzīga attieksme no valdības puses pret mākslas un mūzikas skolu pedagogiem.

LKDAF informē, ka pēc 11.maija tikšanās ar kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) un izglītības un zinātnes ministru Kārli Šadurski (V) par pedagogu darba samaksas jauno modeli un kultūrizglītības skolu vietu tajā joprojām nav skaidrības par šīs jomas finansējuma avotiem.

Kultūras ministrija ir otrā aiz IZM, kuras padotībā un pārraudzībā ir liels izglītības iestāžu tīkls, kas nodrošina kultūrizglītības pakalpojumu visos izglītības līmeņos.

Nosūtītas arī vēstules Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), rosinot viņu rīkot tikšanos ar kultūras, kā arī izglītības un zinātnes ministru, pieaicinot mākslas un mūzikas skolu asociāciju pārstāvjus. Tāpat kopā ar LMSSA un LMIIA nosūtīta vēstule Kučinskim ar prasību tikties un pārrunāt mākslas un mūzikas skolu finansējuma modeli.

LKDAF uzskata, ka ir pēdējais laiks pieņemt lēmumu, jo līdz jaunajam mācību gadam ir palikuši tikai trīs mēneši.

Iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.