Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KARJERAS STĀSTS: Ar sirdi farmācijā

FARMACEITA BŪTĪBA. «Tas, kā mēs katrs sevi redzam un īstenojam šajā specialitātē, ir atkarīgs lielākoties no mums pašiem. Var jau astoņas stundas, tā teikt, nostāvēt aiz letes un vienkārši pārdot prasītās zāles. Bet tāda nav farmaceita būtība. Mums ir jābūt padomdevējiem,» akcentē Apotheka Saulkrastu aptiekas vadītāja Laila Zālīte © F64

«Veiksmīga nejaušība mani novirzīja uz farmāciju,» atzīst Apotheka Saulkrastu aptiekas vadītāja Laila Zālīte. Tomēr par šo neplānoto pavērsienu viņa ir priecīga – farmācijā Laila nostrādājusi jau desmit gadu, pakāpeniski no farmaceita palīga izaugot līdz aptiekas vadītājai. Viņa pēc augstskolas absolvēšanas ir atgriezusies savā dzimtajā pilsētā un ir gandarīta, ka spēj būt noderīga vietējiem.

Tiesa gan, farmaceita profesija vidusskolā nebija Lailas izvēle numur viens. «Skolas gaitas pavadīju manā mīļajā pilsētā Saulkrastos, un, tā kā mācījos teicami, izvēle, kur doties pēc vidusskolas, bija vēl sarežģītāka, jo visi priekšmeti padevās un lielākoties arī patika. Bija doma studēt psiholoģiju - tā tobrīd bija modes lieta, bet taču galu galā pārdomāju. Jāteic, ka farmaceita profesijas izvēle bija pavisam nejauša. Apskatot studiju piedāvājumu un iespējas, sapratu, ka gribu apgūt specialitāti, kas nav katram trešajam. Tāpat vēlējos, lai darbs būtu sabiedrības labā,» stāsta Laila.

Darba soli uzsāk pēc 1. kursa

Visbeidzot lēmums tika pieņemts par labu studijām farmācijā. «Farmācijā ir apvienots viss: medicīna, psiholoģija, ķīmija, radošās prasmes un vēl daudz kas cits un galu galā profesija piedāvā mācības un attīstību visas dzīves garumā,» uzskata Laila. Viņa iesniedza dokumentus Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Farmācijas nodaļā. Augstskolā viņa, protams, ieguva plašas teorētiskās zināšanas, taču bija vēlme ieraudzīt arī reālo darba vidi, tāpēc Laila ar prieku izmantoja iespēju pēc 1. kursa sāk strādāt Saules aptiekā (tagad - Apotheka) par farmaceita palīgu. Viņas pienākumos ietilpa, piemēram, cenošana, zāļu izvietošana plauktos. Principā bija jāveic virkne darbu, kas atvieglo farmaceitu ikdienu. Aptieka atradās Rīgā, poliklīnikā. «Lieliskā vieta ar savu specifiku un brīnišķīgu zinošu un ieinteresētu kolektīvu, kas man ir devis ļoti daudz. Tieši šajā aptiekā apguvu daudz praktisku iemaņu un dzīves gudrību. Iespējams, ja mana pirmā darbavieta nebūtu šī aptieka, man farmaceita darbs tik ļoti neiepatiktos,» spriež Laila.

No padotās par vadītāju

Par farmaceita palīgu viņa nostrādāja aptuveni divus gadus un līdztekus darba gaitām sekmīgi pabeidza arī bakalaura studijas. Lai varētu veikt pilnvērtīgu farmaceitisko aprūpi, obligāts ir arī maģistra grāds. Arī to Laila ir ieguvusi un vairākus gadus ieņēmusi farmaceita amatu, bet līdz ar maģistrantūras beigu posmu viņa arī nokārtoja sertifikācijas eksāmenu, lai varētu kļūt par pilntiesīgu aptiekas vadītāju. Laila stāsta, ka šis profesionālais ceļš bija mērķtiecīgi plānots, lai pamazām no pamatpozīcijām attīstītos līdz vadītajai. «Izaugsmes iespējas motivē neapstāties,» akcentē Apotheka Saulkrastu aptiekas vadītāja. Viņas ikdienas darba pienākumus var iedalīt divos galvenajos blokos - darbs ar klientiem un dažādu atskaišu gatavošana, darbs ar formalitātēm. «Abas darba šķautnes man šķiet interesantas, jo, no vienas puses, darbs ar cilvēkiem man sniedz gandarījumu - man patīk sniegt konsultācijas un apziņa, ka varu citiem palīdzēt. No otras puses, mani saista arī formalitāšu sakārtošanas process - iespēja visu salikt pa plauktiņiem,» stāsta Laila.

Viņa par aptiekas vadītāju strādā jau trīs gadus un priecājas, ka ir iespēja darboties savā dzimtajā pilsētā un ar savām uzkrātajām zināšanām un pieredzi palīdzēt vietējiem. Ar daļu no klientiem izveidojušās draudzīgas attiecības, jo nereti aptiekas durvis cilvēki ver, ne tikai lai iegādātos zāles, bet palūgtu padomu, aprunātos. «Tāpēc farmaceitam jābūt arī labam psihologam, lai atrastu vajadzīgo pieeju, uzklausītu.»

Jābūt lietas kursā

Farmācijas nozarē Laila uzkrājusi jau desmit gadu ilgu darba rūdījumu un ir gandarīta par nejaušās sakritības, izvēloties studiju virzienu, pozitīvo iznākumu. «Manuprāt, farmaceita profesijā viens no pozitīvajiem aspektiem ir nepatrauktā sevis pilnveide - uzņēmums rīko apmācības, notiek semināri, kur var smelties jaunāko informāciju par nozarē notiekošo. Nemitīgi apritē parādās jauni medikamenti, mainās likumdošana. Un par to visu speciālistam jābūt zinošam. Otra būtiskākā pozitīvā profesijas iezīme - darbs sniedz prieku, jo farmaceits var palīdzēt līdzcilvēkiem atgūt vai stiprināt veselību. Mēs esam ātrāk sasniedzami nekā ārsti. Mums jāspēj atrast īsto terapiju.» Vienlaikus viņa piekrīt, ka arī šis darbs nav medusmaize. Kā zināms, klienti mēdz būt ļoti dažādi, un ikdienā neiztikt arī bez aizkaitinātiem, nīgriem apmeklētājiem, kas mēdz savas negācijas pret veselības aprūpi valstī izpaust saskarsmē ar farmaceitu. «Galvenais neuztvert dzirdēto personiski,» piebilst Laila.

Iespējas arī aptiekā

Viņa ir pārliecināta, ka vismaz tuvākajos gados viņa noteikti būs piederīga Apotheka kolektīvam. «Vadības komanda lieliski spēj saredzēt potenciālu savos darbiniekos un dod iespēju attīstīties, nenoraida ierosinājumus,» teic Laila. Šie aspekti arī veicinot lojalitāti. Bet pašu darbu aptiekā Laila raksturo kā izaugsmes iespēju pilnu. «Man šķiet, ka jaunieši līdz galam nav aizdomājušies, ko nozīmē darbs aptiekā. Tāpēc ir gan jāceļ farmaceita profesijas prestižs, gan jāattīsta kvalitatīva farmaceitiskā aprūpe. Farmaceiti ir vērtība. Tas, kā mēs katrs sevi redzam un īstenojam šajā specialitātē, ir atkarīgs lielākoties no mums pašiem. Var jau astoņas stundas, tā teikt, nostāvēt aiz letes un vienkārši pārdot prasītās zāles. Bet tāda nav farmaceita būtība. Mums ir jābūt padomdevējiem, jāizzina klienta vajadzības un jāsniedz atbilstošākais. Tas nozīmē - ļoti labi mums jāpārzina medikamentu klāsts. Atmiņai ir jābūt ļoti labai, un tā jau ikdienā arī tiek trenēta,» stāsta Apotheka Saulkrastu aptiekas vadītāja.

Viņa norāda, ka joprojām sabiedrībā vēl ir dzīvs stereotips par to, ka farmaceita specialitāte pieskaitāma sieviešu profesiju saimei. «Bet tas ir nepareizs pieņēmums. Vēsturiski farmaceiti bija tieši vīrieši. Gan jau ar laiku šis stereotips mazināsies. Piemēram, manā kursā studēja seši puiši.» Laila gan teic, ka ne visi uzsākuši darbu aptiekās, jo nereti cilvēki ar atbilstošu izglītības segumu priekšroku dod farmācijas uzņēmumiem. Laila gan nav šādu iespēju apsvērusi, jo sapratusi, ka lielāku darba prieku viņa gūst tieši aptiekā. Arī jaunos cilvēkus viņa mudina apsvērt domu par labu šādai karjeras ievirzei. «Ir attīstības iespējas, adekvāts atalgojums, turklāt aptiekās farmaceiti būs vajadzīgi vienmēr,» rezumē Laila.

Ārpus darba laika Laila:

• jau 15 gadus dzied Saulkrastu pilsētas jauktajā korī.

«Tā ir ne tikai relaksācija, bet veselības [elpceļu] stiprināšanas pasākums. Kā arī iespēja paceļot. Ar kori esam uzstājušies dažādās Eiropas valstīs. Bet tuvākais brauciens plānots uz Austrāliju. Tur notiks latviešu dziesmu dienas, uz kurām esam ielūgti.»

• Dejo zumbu. Abi vaļasprieki ir enerģijas lādiņš prātam un ķermenim.