Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēri konstatē arī Rēzeknē

© f64.lv

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori laikā no 23.maija līdz 27.maijam konstatējuši 14 jaunus Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus mežacūku populācijā, turklāt viens no tiek pirmo reizi konstatēts Rēzeknē.

Līdz ar to ĀCM šogad konstatēts divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē.

Kā liecina PVD dati, pagājušajā nedēļā pa diviem saslimšanas gadījumiem konstatēts Madonas novada Bērzaunes pagastā un Gulbenes novada Lejasciema pagastā, bet pa vienam - Gulbenes novada Jaunalūksnes pagastā, Ogres novada Lauberes pagastā, Burtnieku novada Valmieras pagastā, Limbažu novada Viļķenes pagastā, Ludzas novada Briģu pagastā, kā arī Lielvārdes pagastā, Cesvaines pagastā un Balvu pagastā.

Līdz ar to šogad konstatētas 439 ar ĀCM slimas mežacūkas 48 novadu 139 pagastos, kā arī divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē. Savukārt pērn kopumā atrastas 1048 ar ĀCM inficētas mežacūkas.

Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

PVD vairākkārt akcentējis, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

Kopumā no pagājušā gada 20.novembra līdz šā gada 1.aprīlim nomedītas vairāk nekā 10 900 mežacūku mātītes, medniekiem izmaksājot 100 eiro par katru nomedīto dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.