Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

EM: Šogad darba samaksa augs lēnāk nekā pērn

© Scanpix

Ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu, tomēr kopumā tās pieaugums 2016.gada būs mērenāks nekā pērn, aģentūrai LETA prognozēja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Laura Stelmaka-Leja.

Viņa stāstīja, ka pagājušā gada pirmajā ceturksnī bija vērojams lēnākais darba samaksas pieaugums gada griezumā un turpmākajos ceturkšņos darba samaksas pieauguma temps palielinājās, līdzīga tendence varētu būt vērojama arī šogad.

Kopumā 2016.gadā vidējā bruto darba samaksa Latvijā turpina pieaugt, tomēr tās pieauguma temps ir mērenāks nekā iepriekšējā gadā. Šogad pirmajā ceturksnī darba samaksa bija par 5,3% lielāka nekā pirms gada un bija 827 eiro.

Pēc EM pārstāves teiktā, joprojām straujāk darba samaksa pieaug privātajā sektorā - par 5,8%, savukārt sabiedriskajā sektorā - 4,6%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā 2016.gada sākumā bija par 2,7% lielāka nekā privātajā sektorā - attiecīgi 842 eiro un 820 eiro.

Šā gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada atbilstošo periodu, vidējā neto darba samaksa pieauga par 5,2%. Savukārt reālā neto darba samaksa pieauga par 5,6%, ko veicināja strādājošo iedzīvotāju pirktspējas pieaugums patēriņa cenu krituma dēļ.

Darba samaksa 2016.gadā turpina pieaugt visās tautsaimniecības pamatnozarēs, tomēr to dinamika ir atšķirīga. Gada laikā straujākais darba samaksas pieaugums bija vērojams lauksaimniecībā, operācijās ar nekustamo īpašumu, ieguves rūpniecībā, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē un būvniecībā. Mērenāk darba samaksa pieauga informācijas un komunikācijas pakalpojumu, administratīvo un apkalpojošo dienestu un finanšu un apdrošināšanas darbību jomās.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē apstrādes rūpniecībā šogad pirmajā ceturksnī darba samaksa pieauga par 6,6%. Straujāk darba samaksa pieauga poligrāfijā - par 14,9%, pārtikas ražošanā - par 10,2%, gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā - par 10,1%, kā arī tekstilizstrādājumu ražošanā - par 9,7%.

Mērenāk darba samaksa pieauga kokapstrādē, apģērbu ražošanā un papīra un papīra izstrādājumu ražošanā. Darba samaksa samazinājās metālu ražošanā - par 3,7%, un elektrisko iekārtu ražošanā - par 0,9%.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad pirmajā ceturksnī mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 827 eiro, kas ir par 5,3% jeb 41 eiro vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp privātajā sektorā algas 2016.gada pirmajos trijos mēnešos augušas straujāk - par 6%, savukārt sabiedriskajā sektorā - par 4,1%. Šogad pirmajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā privātajā sektorā bija 820 eiro, bet sabiedriskajā sektorā - 842 eiro.