Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vējone: nepaļaujies tikai uz cerību, pārbaudi veselību

PAR SIEVIETĒM. Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone dodas gājienā ar ārsti Sarmīti Baltkāji, kura 60 gadu strādāja Latvijas Onkoloģijas centrā par onkoķirurģi un glāba sieviešu dzīvības © F64

«Visbiežāk mēs par slimībām izvairāmies domāt, paļaujoties uz cerību, ka tās mūs nepiemeklēs. Nereti pat grēkojam ar regulārām veselības pārbaudēm, jo kāpēc gan doties pie ārsta, ja jūtamies labi? Tomēr dzīve mēdz sagādāt negaidītus pārsteigumus,» sestdien uzrunājot kampaņas Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! noslēguma pasākumā sapulcējušos, teica Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone. Kampaņas noslēgumā Rīgā vairāki simti cilvēku pulcējās, lai dotos tradicionālajā rozā lentītes gājienā Ejam kopā, lai dzīvotu!

«Krūts vēzis ir biežākā onkoloģiskā slimība sieviešu vidū Latvijā. Ja sievietes biežāk dotos pie ārsta vai veiktu krūšu pašpārbaudi mājās, tas ļautu laikus atklāt saslimšanu un veiksmīgāk izveseļoties,» sacīja Iveta Vējone. Viņa aicināja Latvijas sievietes rūpēties par savu veselību un regulāri veikt savam vecumam atbilstošas pārbaudes, kā arī mudināja Latvijas sievietes ne tikai regulāri pārbaudīties pašām, bet arī uzrunāt mammas, vecmāmiņas, draudzenes, kaimiņienes un citas sev tuvās sievietes. Arī veselības ministrs Guntis Belēvičs aicināja sievietes vismaz reizi gadā doties pārbaudīt krūšu veselību pie speciālista, kā arī mājās veikt pašpārbaudes - lai arī krūts vēzis ir viena no visbiežāk atklātajām onkoloģiskajām saslimšanām Latvijā, tomēr, to savlaicīgi atklājot, ir iespējams pilnībā izārstēties. Ministrs atgādināja, ka valsts kopš 2009. gada noteikta vecuma sievietēm apmaksā mamogrāfijas izmeklējumu, tomēr no aicinātajām sievietēm atsaucas mazāk nekā puse. Visiem kopīgi ir jāmazina bailes no šīs pārbaudes, kā arī no diagnozes - krūts vēzis. Kampaņas laikā ārsta konsultācijas saņēma desmitiem sieviešu, un vairākos gadījumos krūtī atklātais veidojums darīja raizes un sievietes saņēma ieteikumu doties pie ārsta uz pārbaudēm.

Kampaņu Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu! organizēja pacientu biedrība Vita kopā ar Latvijas Basketbola savienību. Tieši tāpēc rozā lentītes gājiena noslēgumā ikviens tā dalībnieks varēja noskatīties Latvijas sieviešu basketbola izlases spēli pret Jaunzēlandes izlasi. Latvijas izlase pārliecinoši ar 72 pret 52 uzvarēja jaunzēlandietes.