Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valmieras cietumā mēģina ievest vairāk nekā 30 mobilos telefonus

© Scanpix

Valmieras cietumā šonedēļ aizturēts šajā pašā ieslodzījuma vietā strādājoša uzņēmuma darbinieks par mēģinājumu ar automašīnu ievest un nodot ieslodzītajiem 34 mobilos tālruņus, 12 vīstokļus ar tabletēm un, iespējams, apreibinošām vielām, SIM kartēm un citiem aizliegtiem priekšmetiem.

Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) nenoliedz, ka dažās ieslodzījuma vietās neatļautu priekšmetu un vielu ienešana ir problēma, taču notiekot pastāvīgs darbs, lai šīs pretlikumīgās darbības ierobežotu un izskaustu. Efektīvu darbu būtiski apgrūtinot nepiemērota cietumu infrastruktūra. Ieslodzītie joprojām izmanto visdažādākos veidus, lai ieslodzījuma vietā iegūtu aizliegtos priekšmetus un vielas, aģentūru LETA informēja IeVP.

Rīgas Centrālcietuma administrācija šā gada sākumā aizturēja personu, kura, izmantojot cietumu apkalpojošo autotransportu, mēģināja ievest vairāk nekā 100 gramus dažādu narkotisko vielu.

Savukārt cita persona tika aizturēta par mēģinājumu nodot ieslodzītajam ledusskapī paslēptus 28 mobilos tālruņus un citus aizliegtus priekšmetus. Pēc dažām dienām kāda cita persona mēģināja nodot ledusskapī noslēptus 25 mobilos tālruņus.

2014.gadā IeVP aizturēja 164 personas par mēģinājumu ieslodzītajiem nodot aizliegtus priekšmetus un vielas, 2015.gadā - 180 personas. No aizturētajām personām tikai divas ir ieslodzījuma vietu darbinieki, bet viena persona strādāja cietumā izvietotā ražotnē. Pārējās aizturētās personas ir ieslodzīto paziņas, draugi, radinieki, kas nodod pienesumus, apmeklējot ieslodzītos, vai mēģina prettiesiski nodot ieslodzītajiem neatļautus priekšmetus un vielas, iemetot tās cietuma teritorijā.

2014.gadā par šādiem nodarījumiem tika aizturētas 164 personas, no kurām astoņas bija IeVP amatpersonas, kuras šobrīd jau ir notiesātas, un divi pārvaldes darbinieki.

Arī turpmāk IeVP plāno stingrāk kontrolēt personas, kuras apmeklē ieslodzījuma vietas, kā arī ierobežot to personu loku, kuras var apmeklēt ieslodzītos, lai samazinātu iespēju organizēt aizliegtu priekšmetu un vielu piegādi ieslodzījuma vietām.