Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis: Pirms pašvaldību vēlēšanām ir grūti pieņemt lēmumus par skolu tīkla optimizāciju

© F64

Pirms nākamgad gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām ir grūti pieņemt lēmumus par skolu tīkla optimizāciju, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš skaidroja, ka problēmas gan izglītības, gan veselības jomā ir krājušās gadiem. Katra valdība tās ir mēģinājusi risināt, taču valdības ir mainījušās.

Pašlaik izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurski (V) ir ķēries pie problēmu atrisināšanas. Ir piedāvāts pedagogu darba samaksas modelis, par kuru notiek diskusijas.

Prezidents atzina, ka noteikti kādam būs vairāk, kādam mazāk, taču galvenais esot nepazaudēt galveno mērķi - uzlabot izglītības kvalitāti un optimizēt skolu tīklu.

Kā skaidroja Vējonis, skolēnu skaits turpina samazināties, tādēļ arī skolotāju skaitam būtu jāsamazinās. Tas nozīmē, ka jānotiek skolu optimizācijai. Tie esot smagi lēmumi, jo tuvojas pašvaldību vēlēšanas. Katras vēlēšanas ietekmē lēmu pieņemšanu un, jo tuvāk vēlēšanas, jo grūtāk pieņemt lēmumus, teica prezidents.

Taču viens esot skaidrs, lēmumam par pedagogu darba samaksu jābūt pieņemtam vistuvākajā laikā un to nedrīkst ietekmēt nekādi faktori.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.