Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Altum": Latvijā jāuzlabo izpratne par "startapiem"

© Scanpix

"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" valdes loceklis Juris Vaskāns vēlas uzlabot Latvijas uzņēmēju un arī sabiedrības kopumā zināšanas un izpratni par startapiem un riska kapitāla fondiem.

Pēc "Altum" pasūtījuma pērn oktobrī veikta aptauja atklāj, ka Latvijas iedzīvotāji ir maz informēti par riska kapitālu. Par finansējuma iegūšanu no riska kapitāla fondiem dzirdējuši 17% Latvijas iedzīvotāju, bet 80% par to nav dzirdējuši. Tik liels nezinošo īpatsvars ir negatīvi vērtējams, cilvēkiem ir jāsaprot, kā strādā riska kapitāls, intervijā aģentūrai LETA sacīja "Altum" valdes loceklis.

Kā atklāj aptauja, no tiem iedzīvotājiem, kas dzirdējuši par riska kapitāla fondiem, savas zināšanas par riska kapitālu, tā piesaistes nosacījumiem kā ļoti labas vērtē 3%, bet kā drīzāk labas - 18%. Lielāks īpatsvars - 35% - zināšanas vērtē kā sliktas, savukārt par viduvējām tās uzskata 34%.

Vaskāns uzsvēra, ka riska kapitāls ir vienīgais veids, kā finansēt strauji augošus uzņēmumus, kuriem nav nekā cita, kā vien ideja un nosaukums. Taču aptauja atklāj, ka tikai 34% no tiem iedzīvotājiem, kas dzirdējuši par riska kapitāla fondiem, jaunu un strauji augošu uzņēmumu īpašniekiem, kuriem nepieciešams papildu finansējums, ieteiktu vērsties pie Latvijā strādājošiem riska kapitāla fondiem. Savukārt 34% neieteiktu to darīt.

Aptaujā noskaidrotas arī Latvijas uzņēmēju zināšanas par riska kapitāla fondiem. Aptauja atklāj, ka 57% uzņēmēju nav dzirdējuši par finansējuma iegūšanu no riska kapitāla fondiem, bet par to dzirdējuši mazāk nekā puse - 41%. No tiem uzņēmējiem, kas dzirdējuši par riska kapitāla fondiem, 36% savas zināšanas vērtē kā viduvējas, 27% kā drīzāk sliktas, bet 9% kā ļoti sliktas. Augstāk savas zināšanas vērtē lielo uzņēmumu vadītāji.

Šie rezultāti kopumā liecina, ka vēl tāls ceļš ejams, lai veicinātu gan uzņēmēju, gan visas sabiedrības izpratni par riska kapitālu, sacīja "Altum" valdes loceklis.

Gan iedzīvotāju, gan uzņēmēju aptauju veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS. Iedzīvotāju aptauja veikta pērn oktobrī, aptaujāti 1000 Latvijas iedzīvotāji. Savukārt uzņēmēju aptauja veikta pērn septembrī, izvaicājot 750 uzņēmējus.

Vērtējot Latvijas startapu vides attīstību, Vaskāns to raksturoja kā vairāk labu nekā sliktu. "Altum" valdes loceklis pauda cerību, ka nozare attīstīsies. "Latvijā ir gan gudri skolēni, gan zinātnieki. Nav šaubu, ka pēc trim, četriem gadiem dzirdēsim par jaunu "Ask.fm", "AirDog", "Infogr.am" vai "Waze", vai ko līdzīgu," teica "Altum" valdes loceklis. Viņaprāt, ja cilvēki iesaistīsies startapos, veidosies sniega bumbas efekts. Tie, kas vienreiz piedalījušies, pēc tam piedalīsies atkal un atkal.