Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dombrava izdomājis plānu, ko darīt ar nepilsoņiem

© f64.lv

“Pirms dažām dienām izskanēja ziņa, ka bijušie un esošie prezidenti varētu piedāvāt “dāvanu” simtgadei – visus nepilsoņus padarīt par Latvijas pilsoņiem. Es nepārstāstīšu cik kaitīgs, nepareizs un nepieņemams šāds solis būtu. Es gribētu runāt par citu dāvanu. Dāvanu, kuru es labprāt saņemtu Latvijas simtgadē. Saprotu, ka šobrīd politiski to būtu grūti realizēt, bet tomēr...” šādi savu “plānu” par to, ko varētu darīt ar nepilsoņiem Latvijā, iesāk Saeimas deputāts Jānis Dombrava.

“Iedomāsimies, ka 2018.gadā tiek pieņemts politisks lēmums - Latvijā tiek likvidēta LR nepilsoņu institūts un valsts nosaka, ka visi nepilsoņi tiek uzskatīti par tās valsts valstspiederīgajiem no kuras viņi vai viņu senči ir ieceļojuši PSRS okupācijas periodā. Šīs personas kļūtu par attiecīgās valsts valstspiederīgajiem bez identifikācijas dokumentiem. Līdzīgi kā patvērumu meklētāji, kuri ieceļo Eiropas Savienībā un ir pazaudējuši vai iznīcinājuši savus dokumentus. Vienlaikus valsts izrāda labās gribas žestu, nosakot pārejas periodu. Bijušie nepilsoņi saņemtu termiņuzturēšanās atļauju uz 5 gadiem, lai viņi varētu vai nu naturalizēties un kļūt par Latvijas pilsoņiem, vai nu šajā periodā iegūt nepieciešamos dokumentus no savas izcelsmes valsts.

Kad piecu gadu periods būtu pagājis, tad termiņuzturēšanās atļauju nebūtu iespējams pagarināt un personām, kuras būtu izvēlējušās palikt kā piederīgi citai valstij, tiktu piemērota tā pati procedūra, kāda šobrīd tiek piemērota Krievijas investoram vai Indijas studentam, kuram beidzas termiņuzturēšanās atļauja.

Ko mēs iegūtu?

  • Tiktu likvidēts nepilsoņu institūts.
  • Tie, kuri vēlētos būtu kļuvuši par Latvijas pilsoņiem.
  • Tie, kuri nevēlētos atgrieztos savā izcelsmes valstī: Krievijā, Baltkrievijā, Kazahstānā utml.

Un ko domā Tu par šādu dāvanu Latvijai?” taujā deputāts, kurš savu ierakstu publicējis sociālajā tīklā facebook.

Jāpiezīmē - šis plāns jau izsaucis plašu rezonansi no sabiedrības puses.