Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Rēvalde ar sūdzību vērsusies IZM [papildināts]

© F64

Ventspils Augstskolas rektore Gita Rēvalde vērsusies Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) ar sūdzību par augstskolas Satversmes sapulces lēmumu atstādināt viņu no amata, aģentūrai LETA apliecināja ministrijas pārstāve Inta Stīpniece.

IZM šo sūdzību juridiski izvērtēs, norādīja ministrijas pārstāve.

Kā nosaka Augstskolu likuma 14.pants par Satversmes sapulces kompetenci, rektoru no amata atceļ Ministru kabinets pēc augstskolas senāta vai attiecīgās ministrijas ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likuma vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Tomēr kā LETA jau vakar ziņoja, Rēvalde no amata ir atstādināta ar pašas Ventspils Augstskolas Satversmes sapulces lēmumu. Par Rēvaldes atcelšanu nobalsoja 21 sapulces dalībnieks, pret balsoja seši.

Tāpat nolemts par augstskolas rektora pienākuma izpildītāju rekomendēt VeA mācību prorektoru Kārli Krēsliņu.

Pašlaik nav juridiskas skaidrības par šī lēmuma stāšanos spēka, jo nav zināms, kāda būs Ministru kabineta tālākā rīcība šajā jautājumā, jo Venstpils augstskolas Satversme paredz, ka rektoru atceļ no amata Ministru kabinets pēc Senāta vai Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājuma, ja rektora darbībā konstatēti likumu vai citu normatīvo aktu pārkāpumi.

Tikmēr Ventspils domes vadītājs Aivars Lembergs vakar, iknedēļas preses konferencē atzina, ka pirms dažām dienām tika saņemts 20 lappuses biezs Revīzijas komisijas ziņojumu, kurā konstatēta virkne problēmu. "Pirmkārt, Ventspils Augstskola revidentiem liedza pieeju dokumentiem, lai varētu veikt pilnu pārbaudi," uzsver A. Lembergs. Domes piešķirtā finansējuma naudas tēriņu revīzijai tikusi iesniegta tikai trešdaļa dokumentu, savukārt divas trešdaļas neesot bijušas pieejamas. "Valsts naudu mēs nerevidējām, tā nav mūsu darīšana. Bet iet runa par to miljonu, ko Ventspils dome piešķīra augstskolai 2015. gadā," komentē pašvaldības vadītājs, piebilzdams, ka Ventspils augstskola ir arī pārkāpusi vismaz četrus sadarbības līguma punktus ar domi. Tāpat neesot saprotams, kādēļ revīzijas laikā augstskolā esot veikti labojumi grāmatvedības dokumentos. "Tā visa rezultātā nav iespējams gūt pārliecību par pašvaldības sniegtās palīdzības Ventspils augstskolai izlietojumu atbilstoši sadarbības līgumam. Turklāt, jau šobrīd ir pilnīgi skaidris revīzijas secinājums, ka 10 700 eiro augstskola izlietojusi netbilstoši līgumam un augstskolai šī nauda ir jāatmaksā," uzsver A. Lembergs.