Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Mazie onkoloģijas pacienti atveseļosies jaunās telpās

PRIEKS. Mazajiem pacientiem acīs mirdz prieks – lai arī viņi mēnešiem ilgi pavada slimnīcā ārstējoties, rotaļu istaba, krāsaini baloni un jaunas, gaišas telpas ļauj aizmirst veselības problēmas. Pacienti Anna un Lauris iepazīst jaunās telpas skrienot © Inga Paparde

Ne-sa-lī-dzi-nā-mi, uzsverot katru zilbi, Neatkarīgajai saka sešgadīgā Laura mamma Sarmīte, kad iepazinusies ar jaunajām Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas telpām. Sešgadīgais Lauris, kurš smejoties skrien pa jaunajām telpām ar baloniem rokās, slimnīcā ar nelieliem pārtraukumiem ārstējas kopš februāra.

Labdarības akcija ar mērķi rekonstruēt Bērnu slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas telpas tika uzsākta 2012. gada nogalē un noslēdzās 2014. gadā pavasarī. Akcijas laikā ziedojumos tika piesaistīti 1 118 284,42 eiro, no kuriem ziedotāju ieguldījums bija 785 053,14 eiro, savukārt valsts piešķīra 333 231,28 eiro. Finansējums bija paredzēts Hematoonkoloģijas nodaļas stacionāra telpām ēkas pirmajā stāvā, taču projekta realizācijas gaitā Bērnu slimnīcai izdevās piesaistīt papildu finansējumu, lai vienlaikus varētu rekonstruēt arī ēkas otrā stāva telpas Hematoonkoloģijas dienas stacionāra pacientiem. Kopā abos stāvos paredzētas gultasvietas 36 pacientiem. Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa sacīja, ka mazie pacienti ārstēšanos jaunajās telpās varēs uzsākt jau pavisam drīz, vēl jāiekārto vairākas palātas. «Mums bija koncerti, sporta pasākumi, ziedojumu kastītes un daudz citu pasākumu, līdz esam sasnieguši mūsu mērķi. Bija zināma nedrošība, vai izdosies, bet palīdzēja pārliecība, ka tas ir ļoti vajadzīgs bērniem, vecākiem un mediķiem,» atzīst L. Dambiņa.

Laurim ir seši gadi, bet Annai - septiņi. Abi kopā ar Laura mammu atnākuši paskatīties, kādas izskatās jaunās telpas. Lauris saka: man vislabāk patīk rotaļu istaba - tā patiešām ir gaiša, krāsaina un galvenais - ar daudzām rotaļlietām. Savukārt Anna aizrāvusies ar krāsainajiem baloniem - spēj tikai izskriet līdzi mazajai pacientei. Sarmīte, Laura mamma, atklāj, ka zēnam februārī atklāja smadzeņu audzēju, uzreiz bija operācija un tagad - ķīmijterapijas kurss. «Rezultāts ir labs, būs labi, mēs citādi nemaz nedrīkstam domāt,» saka Sarmīte. Viņa ir ļoti iepriecināta par jaunajām telpām, tās ir kā diena pret nakti. Bērniem būs daudz vieglāk, daudz gaišāk, jo tās nav tikai dažas dienas, ko bērns pavada slimnīcā. Lauris ārstējas jau no februāra un vēl priekšā pieci mēneši. «Slimnīca, desmit dienas mājās, atkal slimnīca, tās mums kā mājas tagad,» saka Sarmīte.

«Es vēlētos, lai bērni nekad neslimotu ar vēzi un lai viņiem nekad nebūtu vajadzīgas šīs telpas, taču realitātē katru gadu aptuveni 40 bērniem pirmo reizi diagnosticē onkoloģisku saslimšanu, un tad sākas viņu atveseļošanās ceļš Bērnu slimnīcā,» saka L. Dambiņa. Nodaļas telpu plānošanā ir ieguldīts liels darbs, lai bērniem un viņu vecākiem telpas būtu ērti lietojamas, funkcionālas, patīkamas un medicīniski augstvērtīgi aprīkotas, nodrošinot visu nepieciešamo. Telpu plānojums paredz, ka katrā palātā uzturas viens bērns un viņa vecāks, turklāt katrai palātai ir sava atsevišķa vannas istaba. Stacionārā paredzētas arī četras intensīvās terapijas palātas ar atsevišķu ventilāciju sistēmu, lai bērniem ar īpaši pazeminātu imunitāti būtu droša vide. Nodaļā pirmo reizi paredzēta arī atsevišķa atpūtas istaba vecākiem, jo visbiežāk vecāki visu ilgstošo atveseļošanos posmu pavada blakus bērnam.