Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Seniori atvērti sportiskām aktivitātēm

© F64

Latvijas pašvaldību pārstāvji informē, ka seniori ar prieku iesaistās piedāvātajās nodarbībās un lekcijās par veselīgu dzīvesveidu. Liela loma ir senioru biedrībām, kas informē un iesaista cilvēkus no lauku reģioniem.

Latvijas veselības nedēļas laikā, no 23. līdz 29. maijam, visā Latvijā norisinās sporta pasākumi un izglītojošas n odarbības, kuras piemērotas jebkura vecuma cilvēkam. Kā Neatkarīgajai atzina Gaļina Gorbatenkova, Latvijas Tautas sporta asociācijas ģenerālsekretāre, pasākumu mērķis ir veicināt iedzīvotāju interesi par aktīvu dzīvesveidu.

Ogres novada veselības veicināšanas speciāliste Ilze Čiščakova sarunā ar Neatkarīgo atzīst, ka seniori nav jāskubina: «Viņi ir ļoti aktīvi dažādu pasākumu dalībnieki. Labprāt piedalās pašvaldības organizētajās sporta nodarbībās, kuras veidotas speciāli vecāka gadagājuma cilvēkiem.» Ogrē trīs reizes nedēļā notiek nūjošanas un vingrošanas nodarbības senioriem. Visas aktivitātes ir bez maksas. Tāpat speciālisti brauc uz attālākiem novada nostūriem - vienreiz mēnesī pagastu centros notiek nūjošana instruktora pavadībā, bet Madlienas, Ciemupes un Mazozolu pagastos organizē vingrošanas nodarbības senioriem. «Sportiskās aktivitātes veicina piederības izjūtu, kā arī pilda socializēšanās funkciju,» uzskata I. Čiščakova. Novērots, ka senori labprāt sporto kopā ar dzīvesdraugiem.

«Mūsu novada centros ļoti apmeklētas ir lekcijas Iepazīsti sevi un esi vesels. Veselīga dzīvesveida eksperti informē, kā mainīt ikdienas ieradumus, lai pēc iespējas mazāk būtu jāapmeklē aptieka,» skaidro veselības veicināšanas speciāliste. Lielu darbu cilvēku iesaistē lauku reģionos veic senioru biedrības. «Seniori saņemto informāciju nodod ģimenes locekļiem. Jaunāka gadagājuma cilvēki rūpes par veselību atliek uz vecumdienām, bet vecākā paaudze saprot, cik svarīgi par veselību rūpēties visas dzīves garumā,» secina I. Čiščakova.

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice informē, ka vasaras laikā, kad cilvēku aktivitāte samazinās, izglītojošas lekcijas senioriem nenotiek. Rudenī tās atkal atsāksies, un visi interesenti aicināti sekot līdzi Labklājības departamenta sniegtajai informācijai. «Vasarā galvaspilsētā ļoti iecienīts ir pasākums Izskrienam Rīgu, kurā piedalās gan bērni, gan seniori,» stāsta L. Brice. Skriešanas seriāls norisinās katru mēnesi dažādos Rīgas parkos un pludmalēs. Nākamais posms norisināsies 4. jūnijā Arkādijas parkā.