Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bērni gūst vasaras sezonai raksturīgās traumas

© F64

22% no pavasarī saņemtajiem atlīdzības pieteikumiem par nelaimes gadījumiem ir saistīti ar situācijām, kurās cietuši bērni - tā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO dati. Arī šogad jau fiksēti vairāki pavasara un vasaras sezonai tipiskie nelaimes gadījumi - bērni savainojušies ar šūpolēm, lēkājot batutā un krītot no velosipēda.

Šūpošanās, lēkāšana uz batuta un braukšana ar velosipēdu - tās ir nodarbes, kurās bērni pavasarī un vasarā visbiežāk gūst traumas. Izplatītākās no tām ir dažādi sasitumi, ceļgalu traumas, smadzeņu satricinājums.

"Nelaimes gadījumiem katru gadu novērojams sezonāls raksturs. Arī gūto traumu veids ir atkarīgs no gadalaika. Ja ziemā tie galvenokārt ir kāju un roku lūzumi, smagi ķermeņa sasitumi, kas gūti ziemas sporta nodarbēs, tad vasarā dažādas traumas visbiežāk tiek gūtas, braucot ar velosipēdu un lēkājot uz batuta. Tāpat joprojām smagi sasitumi un kaulu lūzumi tiek gūti uz un pie šūpolēm," stāsta Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Tāpēc ERGO speciālisti atgādina - tuvojoties vasaras brīvlaikam, vecākiem jābūt vērīgiem un jāpārrunā ar bērniem drošības pamati. "Ir jāņem vērā vairāki apstākļi - pēc ziemas bērni ir noilgojušies pēc saviem velosipēdiem, skrituļslidām un skrejriteņiem. Silto laika apstākļu dēļ bērni vairāk laika pavada svaigā gaisā, tiekas ar draugiem pagalmā. Arī apģērbs kļūst plānāks, līdz ar to mazāk pasargā kritiena gadījumā," atgādina Ivars Vismanis.

ERGO dati liecina, ka bērnu traumu pieteikumu īpatsvaram kopumā ir tendence pieaugt - ja 2012. gadā no visiem ERGO klientu pieteiktajiem nelaimes gadījumiem 16% bija cietuši bērni vecumā līdz 18 gadiem, tad trīs gadu laikā šis rādītājs audzis līdz 22% (2015. gada dati).