Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

ANO rekomendē Latvijai veikt pasākumus romu sociālās integrācijas jomā

© scanpix

ANO Cilvēktiesību padomes Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas 24.sesijā vairākas valstis rekomendējušas Latviju veikt konkrētus un efektīvus pasākumus romu sociālās iekļaušanas jomā, liecina Vispārējā periodiskā pārskata darba grupas ziņojuma projekts.

Norvēģija rekomendējusi Latvijai veikt papildu analīzi par romu bērnu augsto īpatsvaru speciālās izglītības skolās, ņemot vērā Eiropas Padomes principus un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas jurisprudenci.

Tikmēr Austrālija aicinājusi veikt turpmākus konkrētus un efektīvus pasākumus romu sociālās iekļaušanas jomā, piemēram, stiprinot Latvijas cilvēktiesību ietvaru un nodrošinot ar cilvēktiesībām saistītu izglītību tiesībsargājošām iestādēm, lai palielinātu romu aizsardzību pret viņu cilvēktiesību pārkāpumiem.

Savukārt Čīle savās rekomendācijās aicinājusi Latviju turpināt stiprināt programmas mazākumtautību, tostarp romu, integrācijai, lai nodrošinātu viņu ekonomiskās, sociālās un kultūras tiesības.

Jau vēstīts, ka intervijā laikrakstam "Neatkarīgā Rīta Avīze" Starptautiskās Romu apvienības priekšsēdētājs, Latvijas Čigānu nacionālās kultūras biedrības vadītājs Normunds Rudevičs aicināja izstrādāt speciālu romu attīstības programmu uz pieciem gadiem un beidzot atrisināt romu problēmu Latvijā.

"Es saprotu, ka ir liela plaisa - nav izglītības, nav profesiju, nav darba devēju, bet nav arī novienādots starta līmenis, lai prasītu rezultātus no visiem. Ja valdība vēlas atrisināt romu problēmu, tad vajadzētu pacelt romu tautas līmeni, jo tas ir vājais posms mūsu sabiedrībā [..]," priekšlikumu pamato Rudevičs.

Tas pats viņa ieskatā ir jādara arī visas Eiropas mērogā. Starptautiskā Romu apvienība ir gatava kopīgi ar Eiropas Komisiju izstrādāt Eiropas attīstības romu programmu, lai normalizētu romu situāciju Eiropā, norāda apvienības vadītājs. Viņš gan atzīst, ka līdz šim liela nauda ir iedalīta nodarbinātības, veselības un mājokļu jautājumiem, tomēr tā netiekot lietderīgi izmantota.