Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Skaļās apsūdzības tiesu nepārliecina

© F64

Iekšlietu ministra Riharda Kozlovska izlolotā Iekšējās drošības biroja argumenti pirmdien Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesu nepārliecināja, un nesen dibinātā dienesta līdz šim skaļākā lieta zaudē ticamības momentu.

Tiesas zālē no apcietinājuma atbrīvots aizdomās par kukuļņemšanu turētais Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends.

Līdz šim Iekšējās drošības biroja (IDB) pārstāvim, nesniedzot pārliecinošu informāciju, kas liecinātu, ka A. Feierābends varētu traucēt lietas izmeklēšanu, izdevās pārliecināt Temīdas kalpus, ka apcietinājums ir nepieciešams. Pirmdien tiesai ar IDB argumentiem nepietika un viņu no apcietinājuma atbrīvoja.

Aizdomās turamā advokāts Saulvedis Vārpiņš stāsta, ka IDB joprojām nespēj sniegt objektīvu informāciju, kas apliecinātu A. Feierābenda vainu viņam inkriminētajā noziegumā. Neoficiāla informācija liecina, ka IDB darbiniekiem nav izdevies iegūt jebkādu informāciju, kas apliecinātu viņa dalību inkriminētajā nodarījumā, vai identificēt jelkādu pretlikumīgu rīcību viņa karjeras pēdējos gados.

Par to, ka IDB šī lieta šļūkot ārā no rokām, liecinot arī fakts, ka birojs nespēj saprotami paskaidrot, kādā veidā A. Feierābends varētu ietekmēt izmeklēšanas gaitu, ja viņam tiktu piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Advokatūrai šis drošības līdzekļa piemērošanas aspekts jau sen dara raizes, jo procesa virzītāji reti kad aizstāvībai sniedz dokumentus un informāciju, kas pamato pieprasījumu aizdomās turētajam kā drošības līdzekli piemērot apcietinājumu.

Taču aizstāvji cer, ka izmaiņas viesīs pērnā gada nogalē Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) taisītais spriedums bijušā Latvenergo vadītāja Kārļa Miķelsona lietā. ECT atzinusi, ka gadījumos, kad tiek lemts jautājums par indivīda brīvības ierobežojumiem, tiesvedības procesam ir pilnībā jāatbilst pušu vienlīdzības un sacīkstes principiem.

Proti, atzīstot izmeklēšanas noslēpuma būtisko nozīmi izmeklēšanas efektivitātes nodrošināšanā, ECT uzsver, ka izmeklēšanas lietas materiāliem, ar kuriem tiek pamatota pirmstiesas apcietinājuma piemērošanas nepieciešamība, vajadzētu būt savlaicīgi pieejamiem arī aizstāvības pusei.

S. Vārpiņš jau aprīļa otrajā pusē bija lūdzis IDB savu klientu atbrīvot no apcietinājuma. Advokāts bija paudis uzskatu, ka inkriminētajam noziegumam trūkst pierādījumu un IDB lēmums, ar kuru policijas amatpersona atzīta par aizdomās turēto, ir vērtējams kā izplūdis.

Birojs A. Feierābendu tur aizdomās, jo, vadot Ieroču, munīcijas aprites un prasmju rīkoties ar ieroci kvalifikācijas pārbaudījuma komisiju, it kā pieņēmis 1000 eiro, lai divas privātpersonas sekmīgi nokārtotu eksāmenu. Šādas komisijas sastāvā ir četri cilvēki.

Interesanti, ka Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis vēl pirms tiesas sprieduma norādījis, ka aizdomās turētās policijas amatpersonas noteikti neturpināšot darbu savā amatā. Jau ziņots, ka kopā ar A. Feierābendu lietā tika aizturētas vēl trīs personas, visas šajā lietā figurējošās personas no apcietinājuma tagad ir atbrīvotas.