Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Ulmanis sagaida nopietnas diskusijas par naturalizācijas procesa atvieglošanu nepilsoņiem

© f64

Bijušajiem valsts prezidentiem, kā arī pašreizējam Valsts prezidentam Raimondam Vējonim būtu ļoti nopietni jāatgriežas pie jautājuma par nepilsoņu naturalizācijas procesu, aģentūrai LETA sacīja eksprezidents Guntis Ulmanis.

Runājot par to, ka valsts simtgades pasākumos esot plānots pieņemt politiskus lēmumus, kas kalpotu kā pretimnākšana nepilsoņiem, Ulmanis norādīja, ka tas pagaidām vien esot palaists publicitātei saistībā ar Latvijas simtgadi. Viņš arī izteicās, ka Latvija esot pirmajā vietā Eiropā pēc nepilsoņu skaita, savukārt pasaulē tā varētu atrasties ceturtajā vietā.

"Katras valsts stabilitāte atkarīga no pilsoņu kontingenta. Simts gadi varētu būt notikums, kad tiek piedoti lieli vai mazi grēki, rūpējoties par savu nākotni," izvairīgi izteicās eksprezidents.

Lai to paveiktu, esot daudz un dažādi piemēri, taču Ulmanis atzina, ka pagaidām konkrētas darbības neesot sekojušas. "Pats esmu ļoti piesardzīgs un nesteidzos ar nekādiem secinājumiem. Nepieciešama argumentācija - par vai pret," viņš piebilda, norādot, ka jebkuram procesam nepieciešama "virkne dokumentu, apliecinājumu un pierādījumu".

Viņa ieskatā, tas esot prezidentu līmeņa cienīgs jautājums, skaidrojot, ka bijušajām un esošajai valsts galvai pie tā būs "ļoti nopietni jāatgriežas". Kad tas varētu notikt, Ulmanis norādīja, ka par to neņemas spriest, jo tas esot Valsts prezidenta kancelejas jautājums.

Savukārt, kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja pašreizējā Valsts prezidenta likumdošanas un juridiskā padomniece Kristīne Jaunzeme, Simtgades padomē valsts prezidenti vien vispārīgi pieskārušies jautājumam par nepilsoņu lielo skaitu. "Nekādas konkrētas iniciatīvas šobrīd netiek ne izstrādātas, ne arī virzītas," viņa piebilda.

Kā ziņots, "Latvijas Avīze" vēsta, ka diskusija par naturalizāciju notikusi Simtgades padomē, kur darbojas Valsts prezidents Raimonds Vējonis kopā ar eksprezidentiem. Kā vēsta laikraksts, padomes pārstāvji esot apgalvojuši, ka par konkrētiem risinājumiem runāt esot pāragri.

Arī Valsts prezidenta kancelejā izveidotā ekspertu grupa meklē dažādus risinājumus, piemēram, valodas lietošana sabiedriskajā telpā, norāda laikraksts.

Ekspertu grupa arī analizēšot iespējas samazināt nepilsoņu skaitu, īpaši attiecībā uz bērniem. Kā laikrakstam apgalvoja ekspertu grupas vadītāja Liesma Ose, varot būt runa par Latvijā dzimušajiem bērniem vai arī atsevišķiem naturalizācijas atvieglojumiem, bet ne par pilnīgu nepilsoņa statusa atcelšanu.