Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Veselības aprūpē privātais sektors labprātīgi iesaistās valsts funkciju nodrošināšanā

© F64

Ņemot vērā sarežģīto situāciju, kādā nonākusi Latvijas valsts veselības aprūpes sistēma, arvien lielāku ieguldījumu pakalpojumu pieejamības uzlabošanā lauku reģionos sociālās atbildības ietvaros sniedz privātais sektors.

Viens no šādiem projektiem ir arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) un Olympus Sverige AB filiāles Latvijākopš decembra īstenotā sociālā kampaņa, kuras laikā lauku ģimenes ārstu pacientiem uz vietas attiecīgajā reģionā ir iespēja veikt bezmaksas endoskopiskos izmeklējumus. Kopš decembra Balvos, Jēkabpilī, Madonā un Talsos ir veikti vairāk nekā 60 bezmaksas izmeklējumi. Līdzīgā veidā arī citi uzņēmumi un mediķi veic dažādas akcijas, kuru laikā lauku iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas saņemt konsultācijas, izmeklējumus un arī medicīniskas manipulācijas.

LLĢĀA un Olympus kampaņas mērķis ir nodrošināt modernāko diagnostisko izmeklējumu pieejamību lauku reģionu iedzīvotājiem. Izbraukumu laikā pacientiem, ņemot vērā viņu sūdzības, tiek veikti dažādi endoskopiskie izmeklējumi - fibrogastroskopijas, kolonoskopijas, bronhoskopijas un cistoskopijas. Uz valsts apmaksātajiem endoskopiskajiem izmeklējumiemtradicionāli veidojas garas rindas, kā arī attālāko reģionu iedzīvotājiem ir problemātiski nokļūt lielākajās pilsētās finansiālu apsvērumu dēļ. Tādēļ kampaņas ietvaros Rīgas ārstu komandas dodas pie pacientiem uz viņu dzīvesvietai tuvāko reģionālo slimnīcu.

Izmeklējumi tiek veikti ar jaunāko un modernāko Olympus EVIS EXERA III endoskopiju tehniku, kas ir radīta agrīnai patoloģijas diagnostikai un endoterapijai. “Olympus iesaistās šajā sociālajā kampaņā, jo apzinās endoskopisko izmeklējumu nozīmi dažādu smagu slimību diagnostikā. Galvenais uzsvars akcijas laikā tiek likts uz resnās zarnas izmeklējumiem pacientiem ar pozitīvu slēpto asiņu testu, jo kvalitatīvi veicot kolonoskopiju ir iespējams savlaicīgi atklāt (kolorektālo) vēzi, ar kuru saslimstība Latvijas iedzīvotāju vidū pēdējos gados sasniegusi satraucoši augstu līmeni,”skaidro Olympus Sverige AB filiāles Latvijāvadītāja Inese Rikša.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā