Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

MALAČI: Latvijas jauniešiem godalgota vieta ES Dabaszinātņu olimpiādē

© F64

14.Eiropas Savienības Dabaszinātņu olimpiādē (EUSO) abas Latvijas skolēnu komandas ieguvušas bronzas medaļas, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Universitātē (LU).

Demonstrējot zināšanas un prasmes bioloģijā, fizikā un ķīmijā, skolēni sacentās ar vienaudžiem no 23 Eiropas Savienības valstīm. Olimpiāde notika Tartu, Igaunijā, un tajā piedalījās skolēni, kuri nav vecāki par 16 gadiem.

Olimpiādē piedalījās 46 komandas, un katru valsti pārstāvēja divas. Vienas Latvijas komandas sastāvā bija Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Amanda Zvaigzne, Madonas Valsts ģimnāzijas skolēns Krišjānis Kucins, Rīgas 95.vidusskolas skolēns Vladislava Kurtukova, otras - Rēzeknes 5.vidusskolas skolēns Austris Mazurs, Valmieras Valsts ģimnāzijas skolniece Rūta Ozoliņa, Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas skolniece Sindija Kezika.

Komandām olimpiādē bija jāveic divi praktiski, integrēti uzdevumi dabaszinātnēs. Pirmajā dienā bija jānosaka, vai pētāmais piens būtu piemērots dažādu specifisku piena produktu ražošanai. Skolēni noteica tauku daudzumu pienā un to daļiņu izmēru ar gaismas starojumu palīdzību, no piena veidoja biezpienu, ar specifiskas reakcijas palīdzību noteica olbaltumvielu daudzumu pienā un ar titrēšanas metodi noteica laktozes daudzumu.

Otrajā dienā skolēniem bija jāveido dažādas baterijas no alumīnija un aktivētās ogles, jānosaka izveidoto bateriju parametri (spriegums un strāvas stiprums), jāspēj iedegt dažādas gaismas diodes, kā arī jāizmanto pagatavotā baterija maza automašīnas modeļa darbināšanai.

Iespēju doties uz šo olimpiādi skolēni ieguva, pateicoties sasniegumiem mācību priekšmetu olimpiādēs, LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra virtuālajā konkursā "Domā! Zini! Mācies!" un rezultātiem atlases kārtā, kas tika rīkota LU.