Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu ārsti: Jāizbeidz ārstu sodīšana par kļūdām pirms tās ir pierādītas

© Publicitātes foto

Mediķu vainošana par kļūdām, pirms tas ir oficiāli pierādīts, var atstāt negatīvu iespaidu uz turpmāko situāciju ārstniecības nozarē, uzskata bērnu ārsti.

Atklātā vēstulē, kas adresēta Veselības inspekcijai, medijiem un Latvijas sabiedrībai kopumā, mediķi vērš uzmanību uz izteiktu tendenci publiskajā telpā - ārsti tiek publiski sodīti arī tad, kad kļūdīšanās fakts vēl nav nedz pārbaudīts, nedz arī pierādīts. Tādējādi sabiedrībā tiekot radīts iespaids, ka ārsti ir neprofesionāli, tiek apšaubīta viņu kompetence un godaprāts.

"Rietumeiropas valstīs, piemēram, Dānijā un Nīderlandē ar likumu ir aizliegta ārstniecības gadījumu apspriešana mediju telpā, lai neradītu negatīvas un postošas sekas medicīnas sistēmai," teikts vēstulē.

Mediķi kritizē Veselības inspekcijas rīcību, publiskojot informāciju, apsūdzot ārstus rupjā nolaidībā un lietas nodošanā prokuratūrai kriminālprocesa sākšanai. Pēc viņu domām, tādējādi nenotiek koncentrēšanās uz veselības aprūpes profesionāļu vainošanu un sodīšanu, lai tā vietā uzmanību pievērstu sistemātiskai pieejai kļūdu vadībā.

Šāda situācija radot apdraudējumu valstij, jo ārstu deficīts varētu kļūt vēl lielāks. Jaunie speciālisti dodas prom uz valstīm, kur ārsti netiek publiski sodīti, pausts vēstulē. Savukārt pašreizējās tendences pamazām novedot pie tā, ka jaunā ārstu paaudze vairs nevēlas strādāt augsta riska un neatbilstoši apmaksātu darbu un tā vietā dodas uz klīnikām citur Eiropā.

Vēstules autori plāno tuvākajā laikā aicināt Veselības ministrijas un Veselības inspekcijas pārstāvjus uz publisku diskusiju, lai šī problēma netiktu aizmirsta un tiktu risināta.

Savukārt pacienti un pacientu vecāki tiek aicināti šaubu gadījumos par veselības aprūpes kvalitāti vērsties atbildīgajās iestādēs, nevis celt publisku ažiotāžu.

Vēstuli parakstījuši 106 mediķi.