Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

CSDD uzsāk jaunu kampaņu - "Pieklājība vieno!"

© Ekrānšāviņš, Youtube

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar partneriem sākusi kampaņu "Pieklājība vieno!", kuras laikā dažādu transportlīdzekļu vadītāji un gājēji tiks informēti par izmaiņām satiksmes noteikumos, kā ar viņiem tiks atgādināts par savstarpējo cieņu un sapratni.

Kā aģentūru LETA informēja CSDD, īpaša uzmanība šajā kampaņā būs pievērsta velosipēdistu drošībai ceļu satiksmē.

CSDD un Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "Latvijas Fakti" pavasarī veiktais pētījums liecina, ka Latvijā vairāk nekā puse iedzīvotāju jeb 52,1% mēdz pārvietoties ar velosipēdu, bet ikdienā velosipēdu kā regulāru pārvietošanās līdzekli izmanto 9,9% iedzīvotāju. Sākoties siltajam, laikam velosipēdistu skaits ielās ļoti strauji palielinoties.

CSDD ar kampaņu "Pieklājība vieno!" aicina satiksmes dalībniekus cienīt vienam otru, iepazīties un ievērot ceļu satiksmes noteikumus un izvēlēties piemērotāko un drošāko pārvietošanās vietu ceļu satiksmē.

Direkcijā skaidro, ka šogad 1.janvārī spēkā stājās jaunie Ceļu satiksmes noteikumi, kuru mērķis ir uzlabot ceļu satiksmes drošību, īpašu uzmanību pievēršot mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Jaunie noteikumi paredz, ka velosipēdistiem ir jāpārvietojas pa tiem paredzēto infrastruktūru, bet, ja tādas nav, tad pa brauktuvi vai izņēmuma gadījumā - pa ietvi, kur priekšroka dodama gājējiem.

"Latvijas Fakti" veiktas pētījums liecina, ka 48% velosipēdistu izvēlas braukt pa brauktuvi. Tās priekšrocības ir ērtums, ātrums un drošums. Proti, uz brauktuves satiksme ir prognozējamāka, līdz ar to arī drošāka un raitāka, savukārt uz ietves var pēkšņi parādīties neprognozējami šķēršļi: no vārtrūmes izskriet bērns vai suns, turklāt gājējs var strauji mainīt kustības virzienu.

Latvijas Riteņbraucēju apvienības priekšsēdētājs Viesturs Silenieks apgalvo, ka velosipēdistam, izvēloties braukt pa brauktuvi, ir vairāki ieguvumi. Pirmkārt, tas rada prognozējamu transportlīdzekļu plūsmu, jo autovadītāji redz un rēķinās ar velosipēdistiem satiksmē, bet velosipēdistiem nav jāizvairās no uz ietves esošiem gājējiem. Otrkārt, autovadītāji vieglāk pamana velosipēdistus, veicot dažādus manevrus. Treškārt, velosipēdistam ir iespēja ātri un netraucēti nokļūt galamērķī, jo ceļš pa brauktuvi ir taisnāks un ātrāks.

CSDD kampaņas "Pieklājība vieno!" atbalstītāji ir apdrošināšanas sabiedrība ERGO, "Statoil Fuel&Retail", bet sadarbības partneri - Valsts policija un Latvijas Riteņbraucēju apvienība. Kampaņa tiek daļēji finansēta no OCTA līdzekļiem.