Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Ukraina aicina Latviju nepieciešamības gadījumā atslēgt Krievijas TV kanālus

© F64

Valstīs, kurās ir liels krievvalodīgo segments, nepieciešamības gadījumā būtu jātiesājas ar Krievijas televīzijas kanāliem, ja tie izplata klaju nepatiesību un propagandu, uzskata Ukrainas informācijas politikas ministra vietniece Tatjana Popova.

Eksperte Austrumeiropas politikas pētījuma centra (APPC) Rīgā organizētajā seminārā "Nevalstisko organizāciju un mediju loma hibrīdkarā. Ukrainas pieredze divus gadus pēc Krievijas iebrukuma" norādīja, ka viņas pārstāvētā ministrija savu darbu sāka pagājušā gada sākumā, lai ieviestu nepieciešamās reformas mediju vidē, kā arī krīzes situācijā nodrošinātu informācijas plūsmu Krimas okupētajā teritorijā. Lai to īstenotu, ministrija cieši sadarbojusies ar nevalstiskajām organizācijām.

"Mēs iesakām valstīm, kurās ir liels krievvalodīgo segments, nepieciešamības gadījumā tiesāties ar šiem Krievijas kanāliem. Šāds pirmais piemērs mums bija 2014.gadā, kad veiksmīgas tiesvedības rezultātā tika atslēgti četri kanāli, kuri pārraidīja nepatiesas ziņas un materiālus no citiem notikumiem, uzdodot tos par notiekošo Ukrainā," sacīja Popova.

Viņa atzina, ka primārais ministrijas darbs bija normatīvo aktu izstrāde, taču kā īpaši grūtu periodu viņa norādīja 2014.gada vasaru, kad Ukrainas pusē krita ļoti daudz cilvēku. "Šajā pašā gadā tika organizēta sadarbība starp Ukrainas valsti un nevalstiskajām organizācijām, kuras nodarbojas ar dezinformācijas atklāšanu," izteicās Popova.

Kā vienu no Ukrainas kļūdām viņa atzina sarežģīto akreditācijas karšu izsniegšanu žurnālistiem, kā rezultātā žurnālistiem pēc tām reizēm nācās stāvēt rindā vairākas stundas. Vēlāk gan situācija tika mainīta un ieviesta progresīvāka sistēma, taču daudziem žurnālistiem šīs nepilnības liedza pilnībā fiksēt Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainas teritorijā.

Ukrainas informācijas politikas ministra vietniece arī atzina, ka vien pāris žurnālistu bija apmācīti situācijām, kuras var rasties kara darbības zonās, tostarp par to, kā sniegt pirmo palīdzību un kā rīkoties gadījumos, ja žurnālisti nonākuši apšaudē. Lai mainītu situāciju, Ukrainas valdība veica sava veida žurnālistu un arī karavīru apmācību, lai nodrošinātu kvalitatīvu savstarpējo sadarbību.

"Tāpat kopumā mēs izsniedzām 50 bezmaksas raidītājus, lai žurnālisti no kara darbības zonām spētu operatīvu ziņot, kā arī uzlabojām Ukrainas televīzijas kanālu pārklājumu zonās, kurās tie nebija pieejami. Mēs sniedzām raidītājus, bet pārējo, satura veidošanu un izdevumu segšanu, veica paši televīzijas kanāli," viņa sacīja.

Popova arī norādīja, ka šā gada plānā paredzēta likumu saskaņošana ar Eiropas Savienības standartiem, kā arī vispārīga informatīvās telpas uzlabošana.