Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Ērgļos notiks ērču ķeršanas čempionāts

© F64

2016.gada 14.maijā pulksten 10.00 radošajā atpūtas pagalmā Tiltiņi Ērgļos aicinātas pulcēties ģimenes no visas Latvijas, lai pavadītu aktīvu dienu dabā un piedalītos ērču un karūsu ķeršanas čempionātā. Tas norisināsies jau sesto gadu un līdz šim pulcējis 280 dalībnieku.

Aicinām plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus apmeklēt pasākumu, kura laikā varēs uzzināt par Latvijas bīstamākā kukaiņa dabu un paradumiem, iepazīties ar ģimenēm, kas gatavas stāties tiem pretī, un iegūt daudz interesantu foto mirkļu.

"Gada siltajās sezonās makšķerēšana un došanās dabā ir iecienīts laika pavadīšanas veids daudzām ģimenēm. Tomēr līdz ar dabas baudīšanas ieguvumiem, jāapzinās arī riski. Ērces ir bīstamākais kukainis Latvijas dabā, kas turklāt ir ļoti plaši sastopams ne tikai mežos un brikšņos, bet arī pļavās un mauriņos. Tāpēc vēlamies pievērst uzmanību, cik viegli krist par upuri ērcei, ja esam neuzmanīgi un neesam veikuši praktiskus profilaktiskos pasākumus, lai pasargātu sevi no ērču pārnēsātajām slimībām," skaidro pasākuma rīkotājs un biedrības Ērgļu Skati valdes loceklis Mārcis Feldbergs.

"Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējo desmit gadu laikā ar ērču encefalītu Latvijā saslimuši 2759 cilvēki, bet 19 cilvēki no šīs slimības miruši. Tā tam nevajadzētu būt, jo profilakse ir salīdzinoši viegla un pieejama visiem," uzsver M.Feldbergs. Pērn Latvijā saslimuši 169 cilvēki. Visvairāk gadījumi konstatēti Kurzemes reģionā, ērču encefalīts diagnosticēts 48 pacientiem. 37 saslimšanas gadījumi bijuši Pierīgas reģionos, 23 - Rīgā, 21 - Latgalē, 20 - Vidzemē un 17 gadījumi konstatēti Zemgales reģionā.

Ērču un karūsu ķeršanas čempionāta pirmajā daļā dalībnieki varēs noklausīties ērču eksperta jeb akarologa īsu stāstījumu par šī kukaiņa dabu un paradumiem. Pirms došanās ērču medībās, dalībnieki saņems īpašus aizsargtērpus un trauciņus ērču ievietošanai. Otrā sacensību kārta ir karūsu makšķerēšana ar pašdarinātām makšķerēm. Pēc rezultātu apkopošanas mazākās zivis tiks laistas brīvībā, bet lielākās - gatavotas pusdienās. "Piecu gadu laikā esam attīrījuši mežu no 114 ērcēm," stāsta M.Feldbergs. "Čaklākie dalībnieki salasa līdz pat piecām ērcēm stundas laikā, bet karūsu ķeršanā nepārspējams rekords ir kāda dalībnieka 63 noķertas zivis divu stundu laikā". Atšķirībā no zivīm, kas daļēji tiek laistas atpakaļ ūdenī, ērces dabā atlaistas netiek.

Pasākumā var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs. Nepilngadīgajiem dalībniekiem uz pasākumu jāierodas pieaugošo pavadībā. Šīgada jauninājums - iespēja startēt ne tikai individuāli, bet arī ģimeņu komandās. Pieteikties var mājas lapā www.erceskarusas.lv. Mājdzīvnieki šoreiz jāatstāj mājās. Dalības maksa - 4,44 Eur no personas, kas iekļauj arī īpašo aprīkojumu, ugunskurā gatavotas pusdienas, siltu tēju un kafiju, kā arī radošās darbnīcas un balvas. Pasākuma laikā varēs veikt arī vakcināciju pret ērču encefalītu, būs spēkā arī apdrošināšanas polises.