Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Girsam būs jāstājas tiesas priekšā par naida kurināšanu

© f64

Organizācijas "Russkaja zarja" līderim Illarionam Girsam, kurš paziņojis par savu pārcelšanos uz Maskavu, šoruden būs jāstājas Liepājas tiesas priekšā par nacionālā naida kurināšanu, noskaidroja aģentūra LETA.

Drošības policijas (DP) preses sekretāre Līga Pētersone, vaicāta, vai DP nav pieņēmusi lēmumus, kas liktu Girsam pamest Latviju, aģentūrai LETA teica, ka viņas pārstāvētā iestāde nav saistīta ar Girsa pārcelšanos uz Krieviju.

Iepriekš vēstīts, ka DP pret Girsu sākusi trīs kriminālprocesus.

DP pērn vienu no lietām pēc Krimināllikuma panta par nacionālā vai etniskā naida izraisīšanu nodeva kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrā. Prokuratūra lietu nodeva Liepājas tiesai, taču tā šogad janvārī lietu nosūtīja atpakaļ prokuratūrai trūkumu novēršanai. Kā aģentūrai LETA teica Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina, martā lieta vēlreiz nosūtīta tiesai. Liepājas tiesā aģentūrai LETA teica, ka lietu skatīs 6.septembrī.

Šajā lietā drošības līdzeklis Girsam nav noteikts, norādīja Sutugina. Lieta ir saistīta ar 2014.gada novembrī interneta vietnē "http://illarion.lv" publicēto rakstu. Kriminālprocess tika sākts 2014.gada novembrī.

Pagaidām no DP aģentūrai LETA nav izdevies noskaidrot, cik tālu pavirzījušās pārējās divas DP lietvedībā esošās lietas un vai viņam šajās lietās ir spēkā kāds drošības līdzeklis, kas liegtu ilgstoši uzturēties ārzemēs.

Iepriekš tā dēvētajā Latgales autonomijas krimināllietā Girsam un viņa biedriem tika piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Šis kriminālprocess tika sākts 2012.gada nogalē. Savukārt kratīšanā Girsa dzīvesvietā likumsargi atrada ierīci, kura speciāli radīta un izmantojama operatīvās darbības pasākumiem. Ņemot vērā iepriekšminēto, DP no Latgales autonomijas lietas izdalīja kriminālprocesu par ierīces glabāšanu un Girsu izdalītajā lietā atzina par aizdomās turēto.

Jau ziņots, ka pagājušā nedēļā publiskotajā savas pagājušā gada darbības pārskatā DP Girsu līdz ar citām personām bija minējusi kā Krievijas tautiešu politikas atbalstītāju Latvijā. Starp šādiem atbalstītājiem ir nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) tā sauktais priekšsēdētājs Aleksandrs Gapoņenko, Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka, Vladimirs Lindermans, organizācijas "Russkaja zarja" līderis Jevgēņijs Osipovs un citi. Arī 2013.gada darbības pārskatā Girss tika minēts starp aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā.