Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

4. maijs – ierasti un pa jaunam

© F64

Šogad Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas gadadienā iedibināta tradīcija – Baltā galdauta svētki, kam vēl jāiedzīvojas valsts iedzīvotāju patriotisko svētku svinēšanas paradumos.

Latvijas neatkarības pasludināšanas diena 4. maijs ceturtdaļgadsimtu ir bijusi diena bez vienojošas tradīcijas. Aizsākot Baltā galdauta svētkus, vairāk nekā 50 pašvaldību daudzos novados meklējušas tādu svētku saturu, kas novada iedzīvotājos veidotu lepnumu par piederību gan lokālajai dzīvesvietai, gan par savu valsti.

Baltā galdauta svētkos novadnieki tika aicināti gan uz sirsnīgām sarunām, gan novadnieku brokastīm, gan Goda pilsoņu sumināšanu. Netradicionāli - ar svētku gājienu - Latvijas valsts otru dzimšanas dienu atzīmēja Krimuldas novadā, informē www.aprinkis.lv. Vakar 4. maija svinīgajā pasākumā tika sveikti tie darbinieki, kas Krimuldas novada pašvaldības iestādēs un uzņēmumos nostrādājuši vairāk nekā 25 gadus.

Valsts neatkarības pasludināšanas dienā cilvēki gaida un vēlas piedalīties arī pasākumos, kas kļuvuši par ikgadēju 4. maija svinību sastāvdaļu, piemēram, bruņoto spēku parādē, koncertā, pūtēju orķestru defilē un kompozīcijas Ziedu Latvija veidošanā pie Brīvības pieminekļa. Nacionālie bruņotie spēki šogad parādi rīkoja Krāslavā, pilsētā ar apmēram 17 000 iedzīvotāju. Aizsardzības ministrijā informē, ka parādi vērojuši vairāk nekā 4000 skatītāju. Krāslavā Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienā uzrunu sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš atgādināja, ka Latvijas cilvēki spēja ne tikai pretoties, nepadoties un izturēt, bet arī daudz vairāk - saliedēties un spēt no jauna izcīnīt savu brīvību un savu valsti. R. Vējonis norādīja, ka arī pēc 26 gadiem, jau neatkarīgā valstī, Latvijai ir jābūt uz pastāvīga pilnveidošanās ceļa, tāpēc tās iedzīvotāji pastāvīgi ir ceļā uz ideālo Latviju.

Latvijas neatkarības svinību dienu par savā pastāvēšanas vēsturē nozīmīgu datumu bija izvēlējies atjaunotais Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs. Vakar notika muzeja atvēršanas svētki, kas izraisīja ažiotāžu. Gaidītu ažiotāžu.

Iespējams, Latvijas galvaspilsētas svētku pasākumiem apmeklētājus šoreiz nosmēla Mākslas muzejs. Cilvēki gaidīja rindā pēc mākslas - muzejā ir apskatāmas divas atvēršanas izstādes un pastāvīgā ekspozīcija, bet var apgalvot, ka muzeja apmeklētājus interesēja ne tikai māksla, bet arī ēkas pārvērtības, piemēram, vilonoša šķiet no ārpuses caur stiklu aplūkojamā izstāžu telpa. Cilvēki ilgāk nekā stundu pacietīgi gaidīja rindā gan pie centrālās ieejas, gan Esplanādes pusē. Rindas gals ap pulksten 11 bija aizstiepies līdz Mākslas akadēmijas stūrim. Pēc aptuvenām aplēsēm, līdz vakardienas pēcpusdienai muzeju apmeklēja vairāk nekā 10 000 cilvēku.

Tradīcijai piedien Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienā pasniegt augstākos valsts apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu - par īpašiem nopelniem valsts labā.