Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Divi latvieši airu laivā sāk ceļu pāri Atlantijas okeānam

© Facebook

Šodien ap plkst.10 pēc Latvijas laika divi apņēmīgi latvieši - Kārlis Bardelis un Gints Barkovskis - no Namībijas piekrastes pilsētas Ludericas sāka Atlantijas okeāna šķērsošanu airu laivā līdz Riodežaneiro, kur vasarā notiks Olimpiskās un Paralimpiskās spēles.

Kā aģentūru LETA informēja projekta "Bored of Borders" dalībnieki, aptuveni 6000 kilometru garajā ceļā viņi dosies ar airu laivu "Linda" bez burām, bez motora un bez pavadošā transporta.

Līdz šim sekmīgi esot veikti visi sagatavošanās darbi un saņemti arī Namībijas robežsardzes zīmogi pasē, lai atbilstoši likumam varētu atstāt valsti. Sagatavošanās posmā ceļotāji dalījušies savu piedzīvojumu pieredzē ar vietējo Namībijas skolu audzēkņiem, kuri ar interesi klausījušies viņu stāstos.

Jau ziņots, ka gada sākumā, lai īstenotu iecerēto airēšanu pāri Atlantijas okeānam, projekta idejas autoriem bija nepieciešams savākt 36 400 eiro. Lai to izdarītu, viņi piedāvāja interesentiem pa pieciem eiro nopirkt vienu kilometru Atlantijas okeānā, nosaucot to savā vārdā. Lai turpinātu virzīt projektu, nauda tika arī aizlienēta, tāpat tika piesaistīti sponsori.

Projekta sākotnējā iecere bijusi ar divriteni un airu laivu doties uz Riodežaneiro olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm, bet, lai iegūtu papildus laiku finansējuma sagādei un ietu kopsolī ar okeāna valdošajām straumēm un valdošajiem vējiem, viss fokuss tika likts uz Atlantijas okeāna šķērsojumu airu laivā, paļaujoties tikai uz cilvēka spēku.

Paredzamais laiks ekspedīcijai ir 90 līdz 100 dienas. Līdzi tiks ņemta nepilna tonna ar ekipējumu, pārtiku un rezerves dzeramo ūdeni. Pamatā gan dzeršanai paredzēts izmantot okeāna ūdeni, kas ar speciālu iekārtu tiks atsāļots. Akumulatoru uzlādei plānots izmantot saules baterijas, bet sakarus nodrošināt ar satelīttelefonu. Airēšana notiks 24 stundas diennaktī - divas stundas airēs viens, divas stundas - otrs ceļotājs.

Ikviens interesents komandai varēs sekot līdzi internetā, gan apmeklējot "Bored of Borders" mājaslapu "www.boredofborders.com" vai "Facebook" lapu "http://ej.uz/8uyk",