Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VID rotācijas skars 39 darbiniekus

© f64.lv

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis pārcelts VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktora amatā, līdz ar to patlaban ģenerāldirektora vietnieka noziedzības apkarošanas jomā amats ir vakants, šodien preses konferencē par veiktajiem pasākumiem VID darbības efektivitātes uzlabošanai un korupcijas risku mazināšanai sacīja dienesta ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Kopumā dažādas rotācijas skar 39 VID darbiniekus, tajā skaitā, 22 dažāda līmeņa vadītājus - 18 struktūrvienību vadītāji līdz 11.maijam tiks pārcelti citos VID amatos, bet vēl četri līdz 23.maijam sāks darbu ārpus VID.

No pārējiem 17 rotācijā iesaistītājiem VID darbiniekiem 14 cilvēki tiks pārcelti citos amatos VID, bet trīs - darbā ārpus VID.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) informēja, ka uz Tieslietu ministrijas iestādēm tiek pārcelti pieci līdzšinējie Finanšu policijas darbinieki - Māris Kaminskis, Jurģis Kijoneks, Aivijs Lagzdiņš, Viesturs Burkovskis un Miks Indāns. Šie darbinieki turpmāk strādās Ieslodzījuma vietu pārvaldes Tiesvedības daļā un Tiesiskā regulējuma daļā. "Abas daļas pamatā strādā ar nacionālajām un starptautiskajām institūcijām, kā arī piedalās normatīvo aktu izstrādē," piebilda tieslietu ministrs.

VID Iekšējā audita daļas vadītājs Jānis Kalugins tiks rotēts darbā uz Iekšlietu ministrijas iekšējā audita daļu, bet Nodrošinājuma pārvaldes vadītājs Aigars Undzēns pāriet darbā uz Valsts reģionālajā attīstības aģentūru.

Pētersone apliecināja, ka Finanšu policijas pārvalde un Muitas policijas pārvalde tiks apvienotas vienā struktūrvienībā - Nodokļu policijas pārvaldē. Lai to īstenotu, patlaban tiek gatavoti grozījumi normatīvajos aktos. "Grozījumus normatīvajos aktos nevar veikt ātri, bet tiklīdz kādi likuma grozījumi būs iesniegti izskatīšanai Saeimā, VID sāks gatavoties jaunās struktūrvienības izveidei," piebilda VID vadītāja.

Līdz tam veiktas rotācija Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes vadībā - līdzšinējais Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš un viņa vietnieks Dairis Aniņš iecelti Muitas policijas pārvaldes vadītāju amatos, savukārt Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe un viņa vietnieks Jānis Boroviks iecelti Finanšu policijas pārvaldes vadītāju amatos.

Pētersone informēja, ka turpmāk Nodrošinājuma pārvaldes direktors, kura amats patlaban ir vakants, vairs nebūs ģenerāldirektora vietnieks. Par ģenerāldirektora vietnieku tiek iecelta Informātikas pārvaldes direktore Vita Narnicka, kura saglabā arī pārvaldes direktores amatu.

"Turpmāk Finanšu policijas pārvalde un Muitas policijas pārvalde būs tiešā VID ģenerāldirektora pārraudzībā, tāpēc Akcīzes preču aprites daļa tiek nodota VID ģenerāldirektora vietnieces nodokļu jomā Daces Pelēkās pakļautībā, bet Informācijas sistēmu drošības pārvaldības daļa - Narnickas pakļautībā," skaidroja Pētersone.

Līdzšinējā Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Iveta Buškevica tiek pārcelta par Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldes direktora vietnieci, bet šīs pārvaldes līdzšinējā direktora vietniece Dagmāra Strēle - par Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietnieci.

Par Nodokļu kontroles pārvaldes direktori tie iecelta Muitas pārvaldes direktora vietniece Sandra Kārkliņa-Ādmine, bet par Muitas pārvaldes direktora vietnieku - līdzšinējais Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietnieks Raimonds Zukuls.

Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Ilze Borance tiek pārcelta par Nodokļu pārvaldes direktora vietnieci, bet līdzšinējā Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane tiek pārcelta par Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietnieci.

Līdzšinējais Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes direktors Marjans Burijs tiek pārcelts par Nodrošinājuma pārvaldes Informācijas koordinācijas un analīzes daļas vadītāju.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) atzina, ka VID ir paveicis solīto darbu. "Izmaiņu process ir neatgriezeniski sākts. Turpmākiem soļiem ir jārezultējas pārredzamā un efektīvā darbā. Šis ir pareizākais veids, kā veicināt izmaiņas valsts pārvaldē," sacīja premjers.

Savukārt finanšu ministre Dana Reziniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka šis ir tikai pirmais solis VID sakārtošanā. Tāpat ministre norādīja, ka amatperosnu rotācijai jākļūst par regulāru pasākumu. Tiesa, VID joprojām turpina vērtēt citu valstu pieredzi par regulāras darbinieku pārcelšanas procesiem.

"Vēl tiks vērtēts, kā minētās izmaiņas VID darbosies, tad arī domāsim, ko nepieciešams mainīt. Tāpat esmu uzrunājusi ārvalstu ekspertus, piemēram, ASV par iespēju sniegt palīdzību finanšu noziedzības apkarošanā,” sacīja Reizniece-Ozola.

Veicot dažādas darbinieku rotācijas, patlaban VID vadībā izveidojušās vairākas vakances - brīvs ir ģenerāldirektora vietnieka noziedzības apkarošanas jomā amats, tāpat brīvs ir VID Nodrošinājuma pārvaldes vadītāja amats, jo līdzšinējais vadītājs Aigars Undzēns pāries strādāt uz Valsts reģionālās attīstības aģentūru.

Joprojām vakants ir VID Muitas pārvaldes direktora amats, ko iepriekš ieņēma Tālis Kravalis.

Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija liecina, ka vismaz četri no rotācijā iekļautajiem VID darbiniekiem ir tā sauktajā "melnajā sarakstā". Šie cilvēki tiks rotēti uz Ieslodzījuma vietu pārvaldi.

LETA jau ziņoja, ka finanšu ministre iepriekš uzdeva VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei līdz 1.maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Ministre arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Pētersone pagājušajā nedēļā norādīja, ka maldīgas ir runas par to, ka darbinieku rotēšana uz citām iestādēm būtu VID vēlme atbrīvoties no negodprātīgiem darbiniekiem. "Tie darbinieki, par kuriem ir aizdomas kādā negodprātīgā rīcībā, netiks pārcelti uz citām struktūrām, bet visas ar viņiem saistītās pārbaudes notiks VID iekšienē," uzsvēra Pētersone.

VID Finanšu policijas Iekšējās drošības daļa jau tagad strādā ar tiem darbiniekiem, par kuriem ir aizdomas kādā negodprātīgā rīcībā, norādīja Pētersone, uzsverot, ka šis darbs tiks turpināts un, ja aizdomas apstiprināsies ar konkrētiem pierādījumiem, tas beigsies ar disciplinārlietu vai krimināllietu.

"Savukārt rotācijas ir paredzētas, lai, pirmkārt, nodotu savu pozitīvo pieredzi citām valsts iestādēm un pārņemtu pieredzi no citām iestādēm. Otrkārt, ilgstoši strādājot vienā vietā, rodas ciešas saites gan ar kolēģiem, gan cilvēkiem, ar kuriem šis darbs saistīts. Tādējādi šīs rotācijas minimizēs iespējamos nākotnes korupcijas riskus," stāstīja Pētersone, piebilstot, ka rotācijai būs pakļauti tie darbinieki, par kuriem nav iegūti pierādījumi, ka būtu izdarīti kādi nopietni pārkāpumi.

VID ģenerāldirektores vietnieks Aigars Undzēns jau izraudzīts par piemērotāko kandidātu vakantajam Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktora amatam.