Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pierīgas pedagogu algas pēc atalgojuma reformas varētu sarukt par 110-130 eiro

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

Pierīgas izglītības iestāžu pedagogu algas nozares darba samaksas reformu rezultātā varētu sarukt par 110-130 eiro, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga.

Viņa sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piedāvātais pedagogu algu reformu modelis uz Pierīgas pedagogu algām atsauksies negatīvi - to esot parādījuši arodbiedrības un izglītības pārvalžu veiktie aprēķini.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošie aprēķini, jaunā algu aprēķināšanas modeļa ietekme uz Pierīgas izglītības iestādēm negatīvi atsauksies vairumā gadījumu. No 20 izglītības iestādēm, kas iekļautas aprēķinos, tikai trīs izglītības iestādēm aprēķinātais finansējums, kas izglītības iestādē varētu nonākt, apstiprinot jauno modeli, būtu lielāks.

Pārējām aprēķinos iekļautajām izglītības iestādēm aprēķinātais finansējums varētu kristies - summu starpība starp esošo aprēķināšanas kārtību un jauno kārtību mēneša griezumā varētu svārstīties no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro atkarībā no skolas lieluma.

Līdz ar to, samazinoties kopējam finansējumam, proporcionāli samazinātos arī pedagogu algas. Vanaga norādīja, ka algu apmēra kritums varētu sasniegt pat 110-130 eiro.

Vanaga gan neslēpa, ka daudzās Pierīgas izglītības iestādēs pedagogi saņem algas, kuras pārsniedz 1000 eiro robežu. Tomēr, viņasprāt, pedagogiem nevajadzētu ciest no tā, ka līdz šim esošā algu aprēķināšanas kārtība ļāvusi pedagogiem saņemt tādu atalgojumu.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.