Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kučinskis: VID reformas būtība - efektīvāk kontrolēt savus darbiniekus

© SCANPIX

Būtiskākās pārmaiņas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) būs saistītas ar darbinieku uzraudzības mehānisma reformēšanu - VID iekšējās uzraudzības dienests tiks "izcelts" tiešā VID ģenerāldirektores pakļautībā, šorīt LTV "Rīta panorāmā" stāstīja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers cer, ka šādas izmaiņas padarīs efektīvāku VID darbinieku kontroli.

Kučinskis stāstīja, ka redzamākās izmaiņas VID būs darbinieku rotācija, tomēr tās būšot tikai daļa no kopējām pārmaiņām VID, kas, pirmkārt, būšot strukturālās izmaiņas dienestā, otrkārt, tiks mainīts darbinieku uzraudzības mehānisms, bet treškārt, notiks vadošo darbinieku rotācija.

Politiķis uzskata, ka tas esot pareizs princips, ka vadošiem darbiniekiem, neskatoties uz resorisko piederību, pa laikam ir jāmaina atbildības jomas. Process gan esot nedaudz ievilcies, jo, lai arī "visi atbalsta un vārdos neviens neiebilst", iesaistītajām pusēm bijis daudz jautājumu. Tagad premjers ir pateicīgs iekšlietu un tieslietu ministriem par sapratni.

Kā ziņots, šodien pēc valdības sēdes varētu tikt paziņots par VID svarīgāko struktūrvienību pārstāvju rotāciju, aģentūru LETA informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Plānots, ka tiks paziņots gan par ārēja līmeņa rotāciju uz citām iestādēm, gan arī par iekšēja līmeņa rotāciju VID iekšienē.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka izmaiņas varētu skart vismaz divus Pētersones vietniekus un VID vairāku nodaļu vadītājus. Tiek uzsvērts, ka nav runa par negodprātīgo darbinieku rotāciju, jo šīm personām pēc negodprātīgās rīcības veikšanas apstiprināšanās plānots piemērot atbilstošu sodu. Rotācija tiks veikta, lai atbilstoši Eiropas praksei mainītu darbvietu tiem cilvēkiem, kas strādā vienā vietā. Šādas rīcības mērķis cita starpā ir mazināt korupcijas risku.

Savukārt LTV, atsaucoties uz tā rīcībā esošo informāciju, pirmdien vēstīja, ka VID Finanšu policijas pārvaldi un Muitas policijas pārvaldi nolemts apvienot vienā struktūrvienībā - Nodokļu policijas pārvaldē. Tādējādi tiktu apvienotas Kaspara Podiņa un Edija Ceipes pašlaik vadītās struktūrvienības. Podiņš rotācijas kārtībā varētu turpināt darbu vadošā amatā muitā.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziegumu apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis, visticamāk, turpinās darbu VID, bet citā struktūrā, vēstīja LTV.

LETA jau ziņoja, ka finanšu ministre iepriekš uzdeva VID ģenerāldirektorei Inārai Pētersonei līdz 1.maijam nodrošināt, lai tie darbinieki, uz kuriem kritusi nopietna aizdomu ēna, vairs nestrādātu VID struktūrās.

Ministre arī uzdeva veikt visu svarīgāko VID struktūrvienību vadītāju un viņu vietnieku rotāciju. Turpmāk šāds rotācijas mehānisms VID struktūrās būs regulārs, un ik pa pieciem gadiem būs jānodrošina vadītāju rotācija.

Rotācijā būs iesaistīti vairāk nekā 20 VID struktūrvienību vadītāju un vietnieku, kā arī citu darbinieku.

VID ģenerāldirektores vietnieks Aigars Undzēns jau izraudzīts par piemērotāko kandidātu vakantajam Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktora amatam.