Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Renovēto VEF Kultūras pili cer atklāt 2017.gada 18.novembrī

© F64

Pēc rekonstrukcijas VEF Kultūras pils ēku cer atklāt līdz ar valsts svētku svinībām nākamā gada 18.novembrī, šodien aizverot pili uz rekonstrukciju, norādīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Šodien būvniekiem tika svinīgi nodotas ēkas atslēgas. Pils direktore Ženija Katkovska neslēpa prieku, sakot, ka "šī diena beidzot pienākusi". "Ārā šodien tik labs laiks, un tā vien šķiet, ka tīkam dzīti ārā no vēsajām pils telpām," pauda Katkovska.

"Man, gluži otrādi, gribas sacīt kolektīviem - nāciet ātrāk atpakaļ," uzrunā sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (V-TB/LNNK), uzsverot, ka priekšā grūts darbs veicams, taču rezultātā mākslinieki varēs turpināt savu radošo darbību sakārtotās telpās. "Kaut jūs ātrāk būtu atpakaļ mājās - vietā, kur kūsā aktīvs un daudzveidīgs kultūras process, kur dažādu tautību pārstāvji var būt par aktīviem kultūras veidotājiem," pauda ministre.

Tikmēr Ušakovs sacīja, ka šīs dienas pasākums - pils atslēgu nodošana būvniekiem - ir zīmīgs notikums, jo pēc divām dienām, 4.maijā, apmeklētājiem atklās jau renovēto Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, bet jau nākamgad 18.novembrī atklāšanu piedzīvos nu jau atjaunotā VEF Kultūras pils.

Vicemērs Andris Ameriks (GKR) akcentēja, ka pirms trim gadiem 4.maijā tika atklāta kultūras pils "Ziemeļblāzma", norādot, ka pašvaldība sadarbība ar Kultūras ministriju pie tā nav apstājusies. "Nu esam pie nākamā kultūras objekta," sacīja Ameriks.

Svinīgo pasākumu ieskandināja VEF Kultūras pils kori un deju kolektīvi, bet pasākuma apmeklētājus sagaidīja mīmu duets.

Jau vēstīts, ka Rīgas domes Īpašuma departaments ir parakstījis līgumu ar būvfirmu SIA "Velve" par VEF Kultūras pils pārbūves un renovācijas darbu veikšanu. Līgumcena ir 8,97 miljoni eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). Kopējās projekta izmaksas ar PVN ir aptuveni 11 miljoni eiro. No minētajām izmaksām vairāk nekā sešus miljonus eiro plānots piesaistīt no Eiropas Savienības fondiem.

Kultūras pils kā kultūras centrs darbību sāka 1960.gada 1.martā un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar vairāk nekā 50 mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku - gan pirmsskolas vecuma bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējās un vecākās paaudzes rīdzinieki. Gatavojoties VEF Kultūras pils renovācijai, tajā strādājošie mūzikas, dejas un mākslas kolektīvi jau laicīgi pārvietoti uz citām telpām.

2009.gadā VEF Kultūras pils ieguva valsts aizsargājama arhitektūras pieminekļa statusu, un tagad tiks sākta ilgi gaidītā ēkas rekonstrukcija. Būvniecības darbi objektā varētu aizņemt pusotru gadu, tos plānots pabeigt 2017.gadā.