Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pēc neveiksmīga testa CSDD par radariem pārmaksās divus miljonus eiro

© F64

Ceļu satiksmes drošība direkcija (CSDD) jau divus gadus nodarbojas ar stacionāro fotoradaru uzstādīšanu. Šobrīd Rīgas apkārtnē darbojas 16 iekārtas, nākamajos trijos gados tām pievienos vēl 84 visā Latvijā, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Simt stacionāro fotoradaru tīklam uz Latvijas ceļiem bija jābūt gatavam jau 2012.gadā, taču toreiz uzņēmums “Vitronic Baltica” nespēja izpildīt solīto, jo aizrāvās ar naudas pelnīšanu ar pārvietojamajām iekārtām, tāpēc zaudēja līgumu. Pēc līguma laušanas ar “Vitronic Baltica”, valdība stacionāro fotoradaru ieviešanu uzticēja Ceļu satiksmes drošības direkcijai.

Pirmo konkursu par ātruma mērīšanas ierīcēm CSDD izsludināja 2014.gada vasarā. Piedāvājumus iesniedza divi pretendenti, taču tikai viens atbildis konkursa prasībām- uzvarēja firma “Reck”, kura pieder Armandam Garkānam un Viesturam Kaģim.

2014.gada konkursā “Reck” vienu radaru piedāvāja uzstādīt un piecus gadus aprūpēt par 56 tūkstošiem eiro. 2015.gada sākumā pirmie radari sāka fiksēt ātruma pārkāpējus.

Aprīlī noslēdzās konkurss par vēl 84 radaru iegādi. Arī tajā uzvarēja firma "Reck", taču šoreiz radaru cenas augušas, jo tagad par vienu radaru un četru gadu apkopi prasa 81 tūkstoti eiro.

Tās gandrīz divkārt pārsniedz otra pretendenta, sabiedrības “Doma” piedāvājumu. SIA “Doma” no konkursa izslēgta, jo pašu kļūdas dēļ neizturēja kvalifikācijas pārbaudi. Viņu programma testa mērījums nesasniedza noteikto mērķi - atpazīt 90 procentus garāmbraucošo auto numura zīmju. Pietrūka 3 procentpunktu.

Firmas pārstāvji problēmu novērsa, tomēr Ceļu satiksmes drošības direkcija atteicās rīkot atkārtotu testu, lai arī tā rīkošanā pieļautas nepilnības, kas varēja ietekmēt iznākumu. Piemēram, neviens neuzraudzīja testus, tāpēc nav zināms, vai pretendenti neiejaucās automātiskās numurzīmju atpazīšanas programmas darbā.

Visiem pretendentiem ir bijušas vienādas iespējas gan konkursā, gan radaru testos uz ceļa, paziņojusi Ceļu satiksmes drošības direkcija, jo nesaskata problēmas milzīgajā cenu starpībā starp uzvarētāja piedāvājumu un konkurentiem, un arī šī pašas firmas iepriekšējā konkursā piedāvāto.

Arī iepirkumu likums neparedzot iespēju atteikties no iepirkuma, ja pretendenta piedāvātā summa ir neadekvāti liela. Pret šādu nepamatotu cenu strādājot konkurence. Neviens saprātīgs uzņēmējs nepiedalīsies konkursā ar neadekvāti uzpūstām cenām.

“Reck” administratīvās daļas vadītāja Eva Kola "Nekā personīga" skaidroja, ka viņu radaru izmaksas pieaugušas, jo tagad piedāvātais radars ir jaunākas paaudzes. Tāpat ir papildus prasības no CSDD, piemēram, nodrošināt alternatīvu enerģijas avotu un tie jāizvieto visā Latvijas teritorijā, ne vairs tikai Rīgā.

SIA “Doma” konkursa rezultātus ir pārsūdzējuši Iepirkumu uzraudzības birojā un cer, ka izdosies panākt atkārtotu iekārtu testu vai jaunu konkursu.

Konkursa nosacījumi neuzliek par pienākumu Ceļu satiksmes drošības direkcijai obligāti nepirkt visus 84 radarus. Ja tomēr tā notiks un visi simt radari būs no viena piegādātāja, tad tam būs nodrošināti ne tikai četri gadi, kamēr darbosies līgums, bet arī tālāka nākotne. Jo pēc līguma beigām radari paliek valsts īpašumā un firmai “Reck” būs lielas priekšrocības uzvarēt gaidāmajos iepirkumos pat to turpmāku apkalpošanu.