Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Vējonis neizsludina grozījumus Imigrācijas likumā

© F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis nolēmis neizsludināt grozījumus Imigrācijas likumā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

"Grozījumi Imigrācijas likumā parāda nepilnības likumdošanas procesā, kad trešajā lasījumā tiek sasteigti virzīti un Saeimā atbalstīti līdz galam neizstrādāti priekšlikumi, kuri rada pretrunas ne tikai likuma tekstā, bet arī apdraud likuma piemērošanu atbilstoši tā mērķim," norādījis Vējonis.

Likumu "Grozījumi Imigrācijas likumā" Vējonis lēmis nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Iepazīstoties ar likuma tekstu un tā izstrādes materiāliem, Valsts prezidents konstatējis, ka likumā pieļautās nepilnības ir tik būtiskas, ka tās nepieciešams novērst līdz likuma izsludināšanai.

Nododot grozījumus Imigrācijas likumā otrreizējai caurlūkošanai, Valsts prezidents norādījis uz vismaz septiņām likuma normām, kuras nepieciešams pilnveidot, lai nodrošinātu precīzu likuma piemērošanu. Piemēram, likumā nav noteikta valsts pamatbudžeta programma, kurā ieskaitāmi ārzemnieku veiktie maksājumi 5000 eiro apmērā par atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanu, kā arī nav paredzētas Ministru kabineta tiesības apturēt atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu valsts drošības vai valsts ekonomiskās attīstības interesēs.

Valsts prezidents nav apšaubījis Saeimas tiesības noteikt papildu prasības atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju pieprasīšanai, taču norādījis uz nepieciešamību nodrošināt skaidru un precīzu pāreju uz jauno regulējumu.

"Trešajā lasījumā atbalstītais priekšlikums par jaunām prasībām atkārtotas termiņuzturēšanās atļaujas pieprasīšanai radījis virkni pretrunu pieņemto Imigrācijas likuma grozījumu tekstā. Lai nodrošinātu sekmīgu likuma piemērošanu, šīs pretrunas ir jānovērš," secinājis Valsts prezidents.

Kā ziņots, Saeima 21.aprīlī trešajā, galīgajā, lasījumā pieņemot grozījumus Imigrācijas likumā, cita starpā akceptēja deputāta Edgara Putras (ZZS) priekšlikumu, ka, atkārtoti pieprasot termiņuzturēšanās atļauju, ārzemniekam valsts budžetā būs jāsamaksā 5000 eiro.

Saeima bija lēmusi, ka tas attieksies uz uzturēšanās atļauju atkārtotu izsniegšanu par ieguldījumu veikšanu kapitālsabiedrības pamatkapitālā, par nekustamā īpašuma iegādāšanos, par pakārtotām saistībām ar Latvijas kredītiestādi vai par valsts vērtspapīru iegādi, ja attiecīgais ieguldījums turpina pastāvēt.

Atbalstot Putras priekšlikumu, Saeima 21.aprīļa sēdē mainīja par likuma izstrādi atbildīgās komisijas iepriekš pieņemto lēmumu noraidīt parlamentārieša rosinājumu.

Jau vēstīts, ka veicot vēl virkni izmaiņu likumā, 12.Saeima 21.aprīlī nolēma noslēgt apmēram pusotru gadu ilgo darbu, kopš grozījumi 11.Saeimā tika nodoti izskatīšanai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai. Pēc Vējoņa šodienas lēmuma neizsludināt grozījumus parlamentam vajadzēs turpināt darbu pie likuma pilnveides.