Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Kuldīgas vecpilsētu cenšas iekļaut UNESCO sarakstā

© unesco

Kuldīgas vecpilsētu Ventas senlejā turpinās virzīt iekļaušanai UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Kuldīgas novada domes sēdē deputāti šodien lēma par rīcību, lai Ventas senleju virzītu no UNESCO pasaules mantojuma Latvijas nacionālā saraksta jeb tā sauktā priekšsaraksta, kurā tā ir iekļauta kopš 2011.gada, uz UNESCO pasaules mantojuma sarakstu, aģentūru LETA informēja Kuldīgas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Signeta Lapiņa.

Viens no Kuldīgas novada pašvaldības uzdevumiem šī jautājuma turpmākai sekmīgai virzībai ir trīspusēja sadarbības līguma noslēgšana ar UNESCO Latvijas nacionālo komisiju un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, kā arī ekspertu grupas izveidošana, piesaistot vietējos un starptautiskos ekspertus. Kuldīgas novada pašvaldība aicināta arī izvērtēt iespēju pilnveidot elektroniskos tiešsaistes resursus angļu valodā, lai nodrošinātu kvalitatīvu informācijas pieejamību starptautiskajai sabiedrībai.

Nominācija "Kuldīgas vecpilsēta Ventas senlejā" UNESCO pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā iekļauta kopš 2011.gada. Šī gada februārī UNESCO Latvijas nacionālajā komisijā tika sniegts pārskats par Kuldīgas vecpilsētas Ventas senlejā saglabāšanas stāvokli un paveikto darbu pēdējo piecu gadu laikā, lai virzītu šo nomināciju uz UNESCO pasaules mantojuma sarakstu.

No 2011. līdz 2015.gadam Kuldīgas novada pašvaldība veikusi pētniecību par pilsētas arhitektūru un pilsētbūvniecību, ainaviskajiem aspektiem un dabas komponentēm, kā arī nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām, kas kalpo kā vērtīga zinātniskā pamatojuma bāze turpmākai virzībai uz UNESCO pasaules mantojuma sarakstu, skaidroja Lapiņa. Paplašināts arī valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis "Kuldīgas pilsētas vēsturiskais centrs" un īstenota sadarbība ar vietējo sabiedrību, nevalstiskajām organizācijām un izglītības iestādēm kultūras un dabas mantojuma vērtību saglabāšanā un popularizēšanā.

UNESCO pasaules mantojuma Latvijas nacionālais saraksts jeb priekšsaraksts izveidots ar mērķi izcelt, apzināt un popularizēt Latvijas kultūras un dabas mantojumu, kam UNESCO Konvencijas par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzības izpratnē ir īpašas nozīmes universāla vērtība Latvijas, Eiropas un pasaules mantojuma kontekstā un kas ir aizsargājams un nododams nākamajām paaudzēm. Šis statuss ir posms ceļā uz vietu pasaules mantojuma pamatsarakstā, kas dotu iespēju pilsētai piesaistīt papildu resursus izglītības, zinātnes un kultūras jomās, stimulētu Kuldīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un aizsardzību, piesaistītu tūristus, veicinātu kvalitatīvu pilsētas attīstību un iedzīvotāju labklājību. Lai to panāktu, nepieciešams sakārtot pilsētu, izstrādāt apsaimniekošanas un attīstības plānus, apzināt Kuldīgas pilsētas vērtības, tās saglabāt un saprātīgi atjaunot. Ļoti svarīga ir pilsētas iedzīvotāju, namu īpašnieku, apsaimniekotāju un Kuldīgas novada pašvaldības sadarbība, skaidroja pašvaldībā.