Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Maxima" pēc traģēdijas darbiniekiem izmaksājusi līdz 700 eiro ikdienas izdevumu segšanai

© F64

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Maxima Latvija" pēc Zolitūdes traģēdijas veikala darbiniekiem izmaksāja no 400 līdz 700 eiro ikdienas izdevumu segšanai saistībā ar veikalā palikušajām personīgajām mantām - makiem, apģērbu, apaviem.

"Maxima Latvija" Korporatīvo attiecību vadītājs Ivars Svilāns aģentūrai LETA norādīja, ka katram no traģēdijas skartajiem darbiniekiem bija pieejams gan finansiāls, gan psiholoģisks, gan juridisks atbalsts, kas tika izmantots atkarībā no nepieciešamības. Bija daļa darbinieku, kuriem bija nepieciešami visi minētie atbalsta virzieni, savukārt citiem bija aktuāla palīdzība atsevišķos jautājumos.

Ņemot vērā to, ka darbiniekiem, kas traģēdijas dienā strādāja "Maxima" lielveikalā, tā telpās palika personīgas mantas - gan maki, gan apģērbs un apavi -, uzņēmums uzreiz pēc traģēdijas pieņēma lēmumu visiem šī veikala darbiniekiem iespējami ātri izmaksāt no 400 līdz 700 eiro ikdienas izdevumu segšanai. Kopā visiem šī veikala darbiniekiem izmaksāti vairāk nekā 40 000 eiro.

Nevienam no darbiniekiem, saņemot šo palīdzību, nebija jānoslēdz vai jāparaksta jebkāda vienošanās - tikai jāapstiprina, ka naudas līdzekļi ir saņemti, lai to varētu reģistrēt uzņēmuma kopējā naudas plūsmā. Tāpat visiem šī veikala darbiniekiem tika nodrošināts apmaksāts papildu atvaļinājums.

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Lietu izskata Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa.

Sākotnēji prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 cilvēkus. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā sākotnēji bija 155 miljoni eiro, bet tagad ir palielinājies. Arī cietušo skaits krimināllietā palielinājās. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieri Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš. Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Krimināllietā apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu sev inkriminētajos noziegumos neatzina.

"Maxima Latvija" kā cietusī juridiskā persona Zolitūdes traģēdijas krimināllietā pieteikusi mantiskā kaitējuma kompensāciju 1 688 276 eiro apmērā - tika sabojātas pārtikas un saimniecības preces vairāk nekā 702 000 eiro apmērā, veikala aprīkojums vairāk nekā 900 000 eiro apmērā un skaidra nauda 1284 eiro (902 lati) apmērā.