Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai aizturētajam jāmaksā 5000 eiro kompensācija

© Scanpix

Saistībā ar miesas bojājumu nodarīšanu tiesas ēkas aizturēto personu telpā Latvijai būs jāmaksā 5000 eiro morālā kaitējuma kompensācija Muradam Balajevam, nospriedusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

Balajevs bija iesniedzis sūdzību ECT, prasot 20 000 eiro kompensāciju par miesas bojājumu nodarīšanu, kas notika 2006.gada 8.maijā Rīgas apgabaltiesas aizturēto personu telpā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Balajevs tika konvojēts no Centrālcietuma uz Rīgas apgabaltiesu, kur pirms tiesas sēdes viņu ievietoja aizturēto personu telpā. Pirms tiesas viņam kļuvis slikti ar veselību - vīrietis sūdzējies par sāpēm nieru rajonā. Pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas iesniedzējam atjaunojās sāpes nieru rajonā, un viņš atkārtoti pieprasīja konvoja darbiniekiem izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Lūgumi tika izteikti ar skaļu kliegšanu, lamājoties necenzētiem vārdiem un dauzot pa durvīm.

Pie vīrieša devies viens no konvoja darbiniekiem, bet, kolīdz iegājis telpā, Balajevs viņam uzbrucis. Konvoja darbinieks uzbrukumu atvairījis, pielietojot fizisku spēku un speciālo cīņas paņēmienu. Pēc šī incidenta atkārtoti tika izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība. Lai gan neatliekamās palīdzības mediķi nekonstatēja iesniedzējam redzamus miesas bojājumus, pēc izrakstīšanās no cietuma slimnīcas iesniedzējam tika noteikta diagnoze - jostas skriemeļa izauguma lūzums un nieres sasitums.

Izvērtējot sūdzības, ECT atzina, ka vīrietis bija guvis jostas skriemeļa izauguma lūzumu un nieres sasitumu konvoja darbinieku pielietotā spēka rezultātā un ka izmeklēšana par konvoja darbinieku dienesta pilnvaru iespējamo pārsniegšanas faktu nebija efektīva. Tiesu nav pārliecinājis iesniegtais pierādījums, ka traumas ir gūtas divas dienas pirms incidenta. Tiesa atsaucās uz eksperta atzinumu, kurā bija minēts, ka iesniedzējs minētās traumas varēja gūt gan pirms incidenta, gan incidenta laikā.

Vērtējot iesniedzēja sūdzību par izmeklēšanas efektivitāti, tiesa norādīja, ka konvoja darbinieku papildu nopratināšana vairāk nekā deviņus mēnešus pēc kriminālprocesa sākšanas ievērojami mazināja viņu sniegto paskaidrojumu ticamību, kā arī apgrūtināja viņu sniegto paskaidrojumu pārbaudi.

Tiesas spriedumu trīs mēnešu laikā var pārsūdzēt tiesas Lielajā palātā.