Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Policisti varēs pieprasīt un saņemt informāciju no privātpersonām

© F64

Saeima šodien trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par policiju", cita starpā nosakot tiesības policistiem atbilstoši kompetencei pieprasīt un saņemt bez maksas informāciju arī no privātpersonām.

Policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, būs tiesības pieprasīt un saņemt bez maksas no publiskām personām un privātpersonām informāciju, dokumentus un citus materiālus. Attiecīgo priekšlikumu likuma izmaiņām iesniedza iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V), skaidrojot, ka tas nepieciešams, lai nodrošinātu resorisko pārbaužu veikšanu, kā arī citu policijai noteikto uzdevumu izpildi.

Saeima noraidīja opozīcijas deputāta Jāņa Ādamsona (S) priekšlikumu atteikties no minētajām izmaiņām. Parlamentārietis iepriekš pirms dažām nedēļām debatēs Saeimā kritizēja piedāvāto normu, netieši norādot, ka tā liecina par virzību uz policejisku valsti. Viņš pauda bažas, ka jebkurš kārtībnieks, patruļdienesta policists būs tiesīgs pieprasīt no jebkuras publiskas, fiziskas personas, privātpersonas "absolūti jebkādu, arī pašu absurdāko informāciju".

Pašlaik spēkā esošā norma nosaka, ka policistam atbilstoši savai kompetencei ir tiesības bez maksas saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām un amatpersonām nepieciešamo informāciju un dokumentus.

Pamatojot šīs normas grozījumu nepieciešamību, Kozlovskis vēstulē atbildīgajai Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai iepriekš norādīja, ka Valsts policija ir lielākā tiesību aizsardzības iestāde valstī ar plašu funkciju klāstu sabiedriskās drošības jomā. Daļa no šīm funkcijām ir realizējama, īstenojot resoriskās pārbaudes. Policija šādas pārbaudes var sākt dažādos gadījumos - lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas tiesību normas, kuru izpildes kontrole un uzraudzība uzdota policijai, lai veiktu personu meklēšanu un lai noskaidrotu tāda cilvēka personību, kurš nespēj sniegt ziņas, vai lai identificētu neatpazīta cilvēka līķi. Resoriskās pārbaudes laikā ir nepieciešams pieprasīt no publiskām personām un privātpersonām informāciju, kā arī dokumentus un materiālus, lai pārbaudītu, kā tiek ievērotas tiesību normas, un atklātu likuma pārkāpumus, skaidrots vēstulē deputātiem.

Iekšlietu ministrs norāda, ka tiesības ne tikai saņemt, bet arī pieprasīt informāciju un dokumentus no publiskām personām, kā arī privātpersonām ir noteiktas visu izmeklēšanas iestāžu, operatīvās darbības subjektu speciālajos likumos - Iekšējās drošības birojam, Valsts robežsardzei, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijai un muitas policijai, kā arī valsts drošības iestādēm.