Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

PORTĀLS: Administratīvā tiesa norāda uz VID patvaļu

© F64

Kā ziņo portāls pietiek.com - Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nav tiesību apturēt uzņēmuma saimniecisko darbību vienkārši uz pieņēmuma pamata, - šādu spriedumu saistībā ar šo VID iecienīto metodi 19. aprīlī pieņēmusi Administratīvā rajona tiesa. Spriedumā arī skaidri norādīts uz VID patvaļu, pieprasot no uzņēmumiem dažādus dokumentus milzīgā apjomā un mazāko iebildumu gadījumā vienkārši apturot to saimniecisko darbību.

Administratīvās tiesas spriedumā skaidri norādīts, ka „tiesību norma neparedz VID tiesības apturēt uzņēmuma saimniecisko darbību uz pieņēmuma pamata un tā iemesla dēļ, ka uzņēmums nav VID pieprasītājā veidā iesniedzis informāciju vai dokumentus cita nodokļu maksātāja pārbaudes ietvaros”.

Konkrētajā lietā tiesa konstatējusi, ka VID, pieņemot sākotnējo lēmumu par pieteicējas saimnieciskās darbības apturēšanu, nemaz nebija konstatējis, ka nodokļi vai nodevas nav samaksātas pilnā apmērā vai ir samaksātas daļēji, bet gan vienkārši izdarījis pieņēmumu, ka tas tā varētu notikt.

Tiesa arī konstatējusi, ka konkrētā uzņēmuma darbības, nesniedzot pieprasītos dokumentus un paskaidrojumus VID nodokļu kontroles amatpersonām, „nav atzīstamas par izvairīšanos no nodokļu vai nodevu maksāšanas, nebija iestājušies priekšnosacījumi nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības apturēšanai, un VID nebija tiesību apturēt pieteicējas saimniecisko darbību”.