Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas iedzīvotāji uzkrājumiem bērniem novirza vismazāko summu Baltijā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Vidējā summa, ko Latvijas iedzīvotāji novirza uzkrājumiem savu bērnu nākotnei, izvēloties uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, veido 28 eiro mēnesī. Lietuvā mītošie vecāki bērnu uzkrājumiem ik mēnesi novirza 29 eiro. Savukārt Igaunijā apdrošināšanas prēmijas ir vislielākās - vidēji 37 eiro mēnesī, liecina SEB dzīvības apdrošināšanas dati.

Turklāt Latvijā vecāki sāk veidot bērnu uzkrājumus vēlāk nekā Igaunijā un Lietuvā. Pērn vidējais bērna vecums, slēdzot līgumu, Igaunijā ir 4 gadi, bet Lietuvā - 5 gadi. Latvijā mītošie vecāki uzkrājumu veidošanu uzsāk brīdī, kad bērns dodas skolas gaitās - 6-7 gadu vecumā. Attiecīgi - arī vidējais līguma termiņš Latvijā ir īsāks nekā kaimiņvalstīs un vidējais uzkrātais kapitāls rezultātā ir mazāks.

"Daudzām ģimenēm aktuāls ir jautājums, kā mūsdienās ar neatliekamajām šībrīža vajadzībām uzkrāt naudu bērna nākotnei: izglītības iegūšanai, kas ir pārliecinoši populārākais mērķis, bērna pirmās dzīvesvietas iegādei, ceļojumiem, sava uzņēmuma izveidei. Katru dienu atliekot tikai vienu eiro, mēneša laikā bērna nākotnes uzkrājumam izdodas novirzīt jau 30 eiro. Ieguldot naudu uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, iedzīvotājiem ir iespēja vienlaikus parūpēties gan par naudas uzkrāšanu un savu apdrošināšanu, gan arī izmantot valsts paredzētos atvieglojumus 23% apmērā par uzkrājumam novirzīto summu", uzsver SEB dzīvības apdrošināšanas vadītāja Kristīne Lomanovska.

Saskaņā ar SEB dzīvības apdrošināšanas datiem, Latvijā biežāk nekā citās valstīs uzkrājumus bērnam veido tieši māmiņas. Taču ir vērojama pozitīva tendence, ka tēvi aizvien vairāk iesaistās bērna finansiālās labklājības veidošanā: 2015. gadā 37% apdrošināšanas līgumu ar uzkrājuma veidošanu bērna nākotnei noslēdza vīrieši, kas ir par 8 procentpunktiem vairāk nekā 2012. gadā. Turklāt vīrieši novirza uzkrājumiem lielākas summas - ap 33 eiro mēnesī (sievietes - ap 27 eiro mēnesī).

Arī Igaunijā vīriešu - apdrošinājuma ņēmēju - kļūst aizvien vairāk (43% 2015. gadā pret 36% 2012. gadā), kā rezultātā pakāpeniski veidojas situācija, ka tēvi un mammas vienlīdzīgi iesaistās uzkrājuma veidošanā. Visvairāk uzkrājumu veidošanā bērniem vīrieši iesaistās Lietuvā. Tur 2015. gadā 45% apdrošināšanas līgumu ar uzkrājuma veidošanu bērna nākotnei noslēdza vīrieši.