Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

LIELĀ TALKA: Ievēro drošības pasākumus talkas laikā!

© "Eco Baltia grupa"

Lielās talkas laikā tās dalībniekiem vajadzētu ievērot vairākus drošības pasākumus, lai neapdraudētu savu veselību, piemēram, izmantot cimdus un aizsargbrilles, kā arī atcerēties, ka ir sākusies ērču aktivitātes sezona, un tai atbilstoši apģērbties, norāda Slimību profilakses un kontroles centrā.

Sākot vides sakopšanas darbus, vispirms ir jānovērtē vide. Lai nesavainotos, ir uzmanīgi jārīkojas ar talkas inventāru un atkritumiem, piemēram, šļircēm, stikla lauskām un ērkšķainiem zariem. Vēlams lietot aizsargbrilles un cimdus. Ja ir zināms, ka konkrētajā vietā mēdz uzturēties narkotiku lietotāji, talciniekiem nevajadzētu tur nodarbināt bērnus. Vienlaikus gan ir jāapzinās, ka šļirces var atrasties jebkur, tāpēc ir jāievēro piesardzības pasākumi, lai neapdraudētu savu veselību. Visdrošāk atrastās šļirces un adatas savākt necaurduramos konteineros, piemēram, plastmasas pudelēs, kuras ieteicams aizskrūvēt.

Piedaloties talkā, nav vēlams lietot alkoholu, jo tādējādi mazinās koncentrēšanās spējas, kas var novest pie dažādām traumām. Savukārt, ja talkas laikā paredzēti darbi lielceļu tuvumā vai ceļa malā, ieteicams vilkt spilgtas krāsas apģērbu vai izmantot atstarojošās vestes.

Tāpat speciālisti aicina uzmanīt mazus bērnus, kuri nereti gūst savainojumus, darbojoties ar asiem priekšmetiem.

Talciniekiem jāatceras, ka ir sākusies arī ērču aktivitātes sezona. Tāpēc, uzturoties mežā, krūmainās vietās un nekoptās pļavās, jāatceras, ka ērces visbiežāk nokļūst uz cilvēku apaviem vai apģērba potīšu vai ceļgalu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Lai nepieļautu ērces piesūkšanos, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt, - bikšu gali jāieliek zeķēs, apkaklei un aprocēm jābūt cieši pieguļošām, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt cepuri vai lakatu. Ik pa brīdim jāapskata apģērbs, īpaši kājas, lai savlaicīgi ieraudzītu un notrauktu pa apģērbu rāpojošas ērces.

Jau ziņots, ka rīt, 23.aprīlī, visā Latvijā norisināsies tradicionālā Lielā talka.