Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gripa prasījusi vēl piecu cilvēku dzīvības

© F64

Pagājušajā nedēļā no gripas komplikācijām miruši pieci cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Gripa prasījusi arī kāda 26 gadus veca pacienta dzīvību. Aizvadītajā sezonā no gripas mirušie nebija jaunāki par 30 gadiem, bet vēl gadu iepriekš - par 40 gadiem.

Kopš gripas epidēmijas sākuma SPKC saņēmis informāciju par kopumā 56 nāves gadījumiem, kurus izraisījušas gripas komplikācijas. Šo cilvēku vecums bijis no 26 gadiem līdz 95 gadiem. No mirušajiem 29 ir vīrieši, bet 26 - sievietes.

Galvenokārt pacientiem noteikta A tipa gripa, bet trīs gadījumos diagnoze noteikta klīniski vai patologanatomiski, un divos gadījumos apstiprināta B tipa gripa.

Gandrīz visiem pacientiem bijusi viena vai vairākas hroniskas saslimšanas - hroniska sirds saslimšana, elpceļu saslimšana, cukura diabēts, onkoloģiska saslimšana vai citi riska faktori, piemēram, aptaukošanās un grūtniecība. Neviens no pacientiem, par kuriem noskaidrots vakcinācijas statuss (39 pacienti), nebija vakcinēts pret gripu.

Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistītajās ambulatorajās ārstniecības iestādēs reģistrēti kopumā 24 gripas gadījumi. Gripas intensitāte samazinājusies vidēji par 16,5%.

Stacionēto pacientu skaits gripas gadījumos pagājušajā nedēļā arī samazinājies. Kopumā kopš gripas sezonas sākuma 11 stacionārajās iestādēs uzņemti 1705 pacienti gripas gadījumā un 272 pacienti gripas izraisītās pneimonijas gadījumā.

Jau ziņots, ka 12.aprīlī SPKC paziņoja par gripas epidēmijas beigām, jo pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pie ģimenes ārstiem un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringā iesaistītajām pilsētām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.