Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kas jāatceras dodoties uz Lielo talku?

© Lielā Talka

Lielās talkas dalībnieki, piedaloties vides sakopšanas darbos, tiek aicināti apģērbties atbilstoši laika apstākļiem, savukārt talkas laikā savāktie atkritumi jāievieto oficiālajos talkas maisos, kas jāatstāj reģistrētajās talkas vietās.

Kā šodien Lielās talkas ieskandināšanas pasākumā sacīja talkas rīkotāja Vita Jaunzeme, Lielā talka nav pašmērķis. "Talka ir lāpsta, ar kuru mēs izraksim bedri, kurā iestādīt koku," sacīja Jaunzeme, akcentējot, ka vissvarīgākais ir nemēslot.

Savukārt "Clean R" valdes loceklis Guntars Levics mudina talciniekus, kas vēlēsies sakopt ceļmalas, atcerēties par spilgtiem apģērbiem. Viņš sacīja, ka talkas laikā savāktie atkritumi jānovieto reģistrētajās talkas vietās, jo tikai tā atkritumu savācēji zinās, kur ir novietoti talkas atkritumu maisi.

Visticamāk, ka talkas laikā savākto atkritumu izvešana turpināsies līdz aprīļa beigām, bet vajadzības gadījumā atkritumu izvešana var tikt pagarināta. Tāpat paredzēts, ka šogad, vismaz Rīgā, savāktie talkas atkritumi tiks nogādāti šķirošanā, nevis vesti uzreiz uz Getliņiem.

Lielās talkas ieskandināšanas pasākumā šodien tika apbalvoti arī konkursa "Latvijai būt zaļai" uzvarētāji. Pirmo vietu un ceļojuma dāvanu 3000 eiro vērtībā ieguvusi Inčukalna pamatskola, otro vietu un ceļojuma dāvanu 2000 eiro vērtībā izcīnījusi Preiļu novada pašvaldība, bet trešo vietu un ceļojuma dāvanu 1000 eiro vērtībā ieguvusi Valkas novada pašvaldība.

Pie veicināšanas balvām par labāko video tikusi Inčukalna pamatskola un Dagdas novada Andrejupes pamatskola, savukārt žūrijas simpātijas balva tikusi Salacgrīvas novada jauniešu iniciatīvas centram "Bāka".

Jau ziņots, ka Lielā talka notiks sestdien, 23.aprīlī, un tās motīvs šogad ir "Latvijai būt zaļai!".

Katru gadu oficiālie talkas maisi ir citā krāsā, un šogad tie būs balti.

Dažas dienas pirms Lielās talkas iedzīvotāji ir pieteikuši 1467 talkas vietas un interaktīvajā kartē atzīmējuši 474 piesārņotās vietas.