Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Gripas epidēmija paņēmusi 51 dzīvību

© F64

Pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pie ģimenes ārstiem un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, ne vienā no gripas izplatības izpētei iesaistītajām pilsētām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju, tāpēc centrs paziņo par gripas epidēmijas beigām.

Šajā sezonā gripas epidēmija, salīdzinot ar divām iepriekšējām sezonām, bija smagāka, norāda SPKC epidemiologi. Ar gripu vai slimības komplikācijām miris 51 cilvēks.

Šogad gripas epidēmiskā izplatība sākās janvāra beigās un maksimālais saslimstības līmenis tika sasniegts jau februāra sākumā. Arī šogad visu epidēmijas laiku cirkulēja vairāki gripas vīrusi, bet dominējošo lomu saglabāja A tipa gripas vīrusi. Galvenokārt 2009. gada pandēmiskais A/H1N1 vīruss, kas visvairāk skāra iedzīvotājus vecuma grupā no 15 līdz 64 gadiem. Šajā sezonā gripas epidēmija, salīdzinot ar divām iepriekšējām 2013.–2014. un 2014.–2015. gada sezonām, bija smagāka. Pēc provizoriskiem datiem, saslimušo skaits kopumā ir bijis mazāks nekā iepriekšējā sezonā, taču ievērojami vairāk bijis smago saslimšanas gadījumu. Par to liecina hospitalizēto pacientu skaits šajā sezonā, kas vismaz par trešdaļu pārsniedz pagājušās sezonas rādītājus. Kopš sezonas sākuma 11 stacionārajās iestādēs uzņemti 1676 pacienti ar gripu un 264 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju, no tiem ceturtā daļa vecuma grupā virs 65 gadiem.

Līdz šim reģistrēts 51 nāves gadījums, ko izraisījušas gripas komplikācijas. Visiem pacientiem bijusi viena vai vairākas hroniskas saslimšanas vai citi riska faktori. SPKC speciāliste Anete Jansone Neatkarīgajai norāda, ka ar gripas komplikācijām mirušo vecums ir no 33 gadiem līdz pat 95 gadiem. Miruši 28 vīrieši un 23 sievietes. Visos gadījumos, izņemot trīs, apstiprināta A tipa gripa. Gandrīz visiem pacientiem bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas – hroniska sirds saslimšana, elpceļu saslimšana, cukura diabēts, onkoloģiska saslimšana vai citi riska faktori. Neviens no pacientiem, par kuriem noskaidrots vakcinācijas statuss (33 pacienti), nebija vakcinēts pret gripu. Iepriekšējā gripas sezonā ar gripu nomira 39 cilvēki, bet 2013.–2014. gada gripas sezonā – pieci.

Tomēr SPKC epidemiologi uzsver, ka paziņošana par gripas epidēmijas beigām nenozīmē, ka gripas vīrusu izplatība ir beigusies, jo aizvadītajā nedēļā gripas gadījumi reģistrēti Daugavpilī, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rīgā un Ventspilī. Arī slimnīcās tika uzņemti pacienti ar gripu (58 pacienti) un gripas izraisīto pneimoniju (13 pacienti). Virusoloģijas dati liecina, ka turpinās arī citu elpceļu vīrusu izplatība, tajā skaitā respiratori sincitiālais vīruss, kas izraisa gripai līdzīgas saslimšanas, īpaši bērniem. Taču ar šo infekciju slimo arī pieaugušie un gados vecāki cilvēki. Paziņojums par gripas epidēmijas beigām nozīmē, ka valsts pārtrauc apmaksāt ģimenes ārsta mājas vizīti pie gripas pacientiem. Šis nosacījums neattiecas uz iedzīvotājiem, kuriem vienmēr tiek nodrošinātas valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes (piemēram, bērniem).